Belangrijke wijzigingen partneralimentatie

Foto: CC0

Advertorial – Vanaf 1 januari 2020 worden er enkele wijzigingen in de wettelijke regeling van de partneralimentatie doorgevoerd, met als belangrijkste doel om de duur van de partneralimentatie te verkorten.

Huidige regelgeving

Op grond van de huidige wettelijke regeling geldt dat, afhankelijk van de duur van het huwelijk/geregistreerd partnerschap en of er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, de duur van de partneralimentatie maximaal 5 of 12 jaar bedraagt.

Wetswijziging

Vanaf 1 januari 2020 treedt er een wetswijziging in werking. Voor scheidingen die bij de rechtbank vanaf dat moment worden aangevraagd, geldt een nieuwe wettelijke regeling. Uitgangspunt is dat de duur van de partneralimentatie wordt teruggebracht naar een termijn gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk/geregistreerd partnerschap met een maximum van 5 jaar. Op dit uitgangspunt gelden echter drie belangrijke uitzonderingen, waaronder de situatie dat er kinderen jonger dan 12 jaar bij de scheiding betrokken zijn.

Fiscale aspecten

Naast de termijn van de partneralimentatie gaat ook de fiscale aftrek van de partneralimentatie veranderen per 1 januari 2020, met name voor de hogere inkomens. Is dit op u van toepassing? Overweeg dan een herberekening te laten maken!

Advies nodig?

Heeft u vragen over alimentatie, (echt)scheiding of een andere juridische vraag? Ons kantoor bestaat uit familierechtspecialisten die u graag van dienst zijn. Zowel eenzijdige belangenbehartiging als bemiddeling/mediation is bij ons mogelijk.

Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend telefonisch contact opnemen met ons kantoor of gebruik maken van ons GRATIS SPREEKUUR! Het gratis spreekuur is wekelijks op dinsdag van 15:30 uur tot 17:00 uur en op donderdag van 17:00 uur tot 18:00 uur. Graag van tevoren telefonisch aanmelden!

Luijten Advocaten
Ruys de Beerenbroucklaan 16
6411 GB Heerlen
Telefoon: 045-5713888
E-mail: [email protected]

Reacties