Week van de Diabetes van start bij Specsavers Heerlen

Foto: Specsavers

Het merendeel van de Nederlanders is er niet van op de hoogte dat diabetes de grootste oorzaak is van blindheid in Westerse landen. Slechts één op de drie beseft zich dat de gevolgen van diabetes eventueel te merken zijn aan je ogen. Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek van Specsavers. Om aandacht te vragen voor het effect van diabetes op de ogen, organiseert Specsavers Heerlen daarom van 10 tot en met 15 oktober de ‘Week van Diabetes’.

Wekelijk 1.200 nieuwe diabetes patiënten

Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 nieuwe patiënten bij. Eén van de meest voorkomende complicaties van deze chronische ziekte is beschadiging van het netvlies (diabetische retinopathie).
“Ogen reageren als eerste in het lichaam op diabetes. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen voor schade aan de bloedvaten zorgen. Het gevolg is dat het netvlies beschadigd raakt. Daarnaast kunnen symptomen zoals wisselende gezichtsscherpte, wazig of troebel zien, rode branderige ogen en oogontstekingen een aanwijzing van diabetes zijn. Helaas zijn veel Nederlanders zich daar onvoldoende van bewust”, aldus Raymond van Heijnen, opticien van Specsavers Heerlen.

Minimaal iedere twee jaar oogonderzoek

Met de speciale themaweek wil de winkel meer bewustzijn onder haar klanten creëren voor mogelijke oogcomplicaties door diabetes.
Van Heijnen: “De onderzoeks- en behandelmethoden voor diabetes zijn vandaag de dag zo goed, dat zelfs de ontwikkeling van retinopathie gestopt kan worden. Maar dat kan alleen als deze ziekte vroeg ontdekt wordt. Het is belangrijk om in ieder geval eens per twee jaar je ogen te laten onderzoeken, maar ook als je last hebt van je ogen of zicht. Zo kunnen wij mogelijke signalen herkennen en bijvoorbeeld doorverwijzen naar een arts.”

De ‘Week van Diabetes’ is onderdeel van een samenwerking tussen Specsavers en het Diabetes Fonds. Naast de voorlichting aan haar klanten, mede als onderdeel van de oogmeting, ontvangen klanten bij Specsavers Heerlen tijdens de themaweek fruit en stappentellers uit ter bevordering van een gezonde levensstijl. Daarnaast is de samenwerking tussen beide partijen erop gericht om het kennisniveau van de opticiens over diabetes en mogelijke oogcomplicaties als gevolg daarvan te vergroten.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er veel onwetendheid is over oogverzorging en het gebruik van brillen en lenzen door diabetespatiënten. Zo kunnen mensen met diabetes wel gewoon contactlenzen dragen, en kunnen zij voor een regulier oogonderzoek voor het aanmeten van een bril in Specsavers Heerlen terecht. Wel moeten mensen met diabetes jaarlijks naar de oogarts voor een uitgebreid onderzoek van het netvlies. “Als je diabetes hebt en bij ons langskomt voor een oogmeting en het aanmeten van een bril of contactlenzen, is het van belang dat de bloedsuikerwaarden stabiel zijn. Vaak doen we dan ook meerdere metingen om de gezichtsscherpte te bepalen”, aldus Van Heijnen.

Over diabetische retinopathie

Naar schatting zijn er in Nederland 206.800 mensen in de leeftijd van 20 tot 80 jaar met diabetische retinopathie. Waarvan ongeveer 65.600 mensen een vorm heeft die het gezichtsvermogen kan schaden. Per jaar komen hier naar verwachting 5.800 gevallen bij. Zonder behandeling kan retinopathie leiden tot blindheid.

Reacties