Kennis van marktwaarde en hypotheek helpt je kopen

Foto: CC0

Advertorial – Ga je een huis kopen dan is kennis van marktwaarde en hypotheken belangrijk voor het koopproces. Onderstaande vaardigheden moet je beheersen of minimaal weten in verband met de specifieke hypotheekconstructies.

  1. Hoeveel overbieden op een huis
  2. Hoe bereken ik wat ik kan lenen
  3. Alternatief is huis kopen met ouders tot 4 aanvragers
  4. Alternatief hypotheek met broer of zus tot 4 personen

Vaak bezichtigd en geen resultaat? Navigeer naar homepage lexwonen.nl voor hypotheek berekenen en alle vaardigheden met betrekking tot aankoop, notaris en de koopakte met meerdere aanvragers.

Hoe weet ik hoeveel ik kan lenen voor een hypotheek?

Je maakt eerst een hypotheekberekening op inkomen. Deze mag je op diverse websites van banken maken. Stel nu dat je op inkomen € 600.000,- aan hypotheek kan krijgen? Je kan echter maximaal 100% van de marktwaarde aan hypotheek krijgen. Dus koop je een huis met een marktwaarde van € 450.000,- en ga jij € 500.000,- bieden? Maximale hypotheek bedraagt € 450.000,-.

In deze situatie zal jij € 50.000.= eigen geld moeten meenemen omdat de marktwaarde van € 450.000,- het maximale is wat je kan lenen. Het is dus belangrijk dat je vooraf de taxatiewaarde, ook wel marktwaarde genoemd, weet. Informeer hierover voordat je start met bieden.

Huis kopen met broer of zus als kopen niet lukt

Lukt het niet om alleen of samen een huis te kopen? Samen met ouders, vrienden of broer en zus een huis kopen kan tot 4 personen. Met meerdere personen een huis kopen betekent meer inkomen en dus ruimer wonen. Met 4 keer modaal inkomen kan je al snel een slordige € 800.000,- aan hypotheek krijgen. Bezoek de thuispagina Lexwonen zodat je tot in detail de ins en outs kan lezen van kopen met meerdere personen.

  • Samen met ouders een huis kopen

Vergeet niet vooraf naar de notaris te gaan om zaken goed te laten omschrijven.

  • Overbieden huis, hoeveel hoger bieden

Het is heel naar om te vertellen maar de marktwaarde bieden of 10% hoger dan de vraagprijs is kansloos bieden.  Al heeft de woning achterstallig onderhoud, hoger bieden dan de vraagprijs is de norm. Wel is het belangrijk om te weten of je de verbouwing kan betalen en hoe de bouwkundige staat is van de woning.

Bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring kan u doen. De vraag is dan wel of ze u niet voorbij lopen. Makelaars willen geen gedoe en snel verkopen. Heb je geen kennis van marktwaarde en hypotheken? Neem iemand in de hand die zowel van hypotheken als taxaties kennis heeft. Je moet namelijk snel beslissen anders is het huis verkocht. Lexwonen is 7 dagen per week bereikbaar voor alle vragen. Telefoon: 06-83944458.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Stef Klumpenaer – Lex Wonen