Als het aan de
gemeente Heerlen ligt wordt de Christus Koningkerk in
Vrieheide binnenkort een beschermd
rijksmonument. Het college van B&W geeft hiertoe een positief advies aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die de aanwijzingsprocedure hiervoor opstartte.
De Christus Koningkerk,
die door de gemeente is aangekocht en een herbestemming krijgt als archief , heeft al sinds 2009 de gemeentelijke monumentenstatus.
Uit de waardering door de RCE blijkt dat zowel de architectuurhistorische waarde van de Christus Koningkerk als de stedenbouwkundige waarde van de kerk voor de wijk Vrieheide op landelijk niveau bijzonder groot is.
Met de aanwijzing tot rijksmonument krijgt Heerlen er een top-monument bij.
Christus Koningkerk
De RCE verricht sinds 2001 onderzoek naar de Wederopbouwperiode 1940-1965. Tot de panden uit deze periode die voor de status van rijksmonument in aanmerking kunnen komen behoort de Christus Koningkerk. De kerk in Vrieheide (inclusief de klokkentoren, exclusief de voormalige pastorie) is een voorbeeld van een moderne architectuurstroming uit de wederopbouwperiode.
Cultuurhistorische waarde
De kerk is een vroeg voorbeeld van het inrichten van een kerk conform de opvattingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Daarnaast is de kerk een goed voorbeeld van de centrale positie binnen een wijk en is de kerk typologisch bijzondere vanwege het op grote schaal toepassen van betonramen.
Architectuur- en kunsthistorische waarde
De kerk is een hoogtepunt in het werk van de architect Fanchamps. Vanwege het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en monumentale kunst.
Situationele en ensemblewaarde
De kerk is van belang als landmark in de wijk.
Gaafheid en herkenbaarheid
Zeldzaamheid
Door de grootschalige toepassing van betonramen is het ontwerp van deze kerk vrij uniek.