Gemeente koopt Christus Koningkerk Vrieheide

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De gemeente Heerlen betaalt het Bisdom een bedrag van €250.000,- voor de Christus Koningkerk (CKK) in Vrieheide, inclusief kerktoren en de voormalige pastorie. De herontwikkeling van de Christus Koningkerk tot regionaal archief komt hiermee een stap verder. In de kerk komt de archiefbewaarplaats van Historisch Goud. Voor Heerlen blijft hiermee een belangrijk gebouw van grote cultuurhistorische waarde bewaard. Het gebouw staat inmiddels op de nominatie om als Rijksmonument aangemerkt te worden.

De kerk is van grote historische betekenis en beeldbepalend voor de buurt. Vanuit heinde en ver is de toren te zien, ondanks de hoogteverschillen in het gebied erom heen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt dit jaar nog bekend of de kerk de status van Rijksmonument krijgt. De kerk staat symbool voor een periode van optimisme en vernieuwing en herstel na de oorlog. De kerk werd gebouwd in een vooruitstrevende tijd toen Zuid-Limburg economische bloei en groei had door de mijnindustrie.

De CKK wordt herontwikkeld tot regionale archiefbewaarplaats met kantoor voor de medewerkers en vrijwilligers van het Rijckheyt archief van Historisch Goud. Eind 2014 ging de gemeente een intentieovereenkomst aan met Regionaal Historisch Centrum Limburg, gemeente Maastricht en gemeente Sittard-Geleen. Om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om tot één Zuid-Limburgse archiefdienst te komen.

Ondertussen wordt in samenspraak met bewoners gewerkt aan de inrichting van ‘de Kuil’, het plein voor de kerk, dat op grond van de gemeente ligt. Bewoners maakten hiervoor eerder al een ontwerp.

Reacties