Roshanak Morrowatian en Mami Izumi winnen BNG Bank Dansprijs 2020

Foto: Joris Hilterman

Roshanak Morrowatian (1989) en Mami Izumi (1987) hebben de BNG Bank Dansprijs 2020 gewonnen voor hun dansvoorstelling Polished (2019). Dit werd afgelopen donderdagavond 23 januari bekendgemaakt in Korzo Theater Den Haag.
De andere winnaar van deze belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent was Andreas Hannes (1987) voor zijn duet The City (2018).

Broedplaats

De dansers ontwikkelden hun voorstelling Polished onder andere in de culturele BROEDPLAATS van Cultuurhuis Heerlen waar jong podiumtalent, verbonden aan VIA ZUID, in residentie twee weken kon werken aan eigen werk of voorstellingen. Op 9 juni toonden de jonge choreografen Mami Izumi en Roshanak Morrowatian daar hun voorstelling al aan het publiek.

Cheque

De winnaars kregen een cheque van 50.000 euro, die ingezet wordt voor DansClick 22, een tournee van hun werk in het najaar van 2020 langs zeventien theaters.
De prijs werd uitgereikt door Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds, in aanwezigheid van juryvoorzitter en dansjournalist Annette Embrechts.

Polished

Polished werd gemaakt met steun en begeleiding van onder andere VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg en ging in première tijdens festival Cultura Nova 2019 in Cultuurhuis Heerlen.
Voor het maken van deze voorstelling doken Roshanak en Mami in een volgens de jury “prachtig onderwerp: de ongeschreven regels van beleefdheid en fatsoen. Hoe verschillen die per persoon, per familie, per land en per cultuur? Waar passeer je de grens van een ander zonder dat je het doorhebt? Hoe stem je ze op elkaar af in harmonie? Hoe lees je bewegingen tussen lichamen als alles tussen de regels staat geschreven?”

Ook roemde de jury de keuze gaandeweg het creatieproces om er een solo voor Mami van te maken, onder regie van Roshanak. “De jury meent in Polished een sleutelwerk te herkennen in het groeiende oeuvre van deze, ook afzonderlijk opererende, vrouwen. Expressief, origineel, gewaagd. Met een intermenselijk onderwerp waarover je ook na de voorstelling nog lang kunt doorpraten.”

Ongelofelijke boost

Roshanak en Mami konden vanwege dansactiviteiten in het buitenland helaas niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking. In hun plaats nam de VIA ZUID-directie (Ton Driessen en Jackie Smeets) de BNG Bank Dansprijs 2020 in ontvangst. Namens Roshanak en Mami spraken zij dank uit aan alle betrokkenen die Polished mogelijk hebben gemaakt. “Deze prijs is een ongelofelijke boost, zowel voor onze motivatie om door te gaan met het maken van werk over maatschappelijke thema’s die ons dierbaar zijn als voor het dansklimaat in Limburg.”

De makers

De van oorsprong Iraanse Roshanak Morrowatian studeerde in 2014 af als danser aan de Folkwang Dansacademie in Essen. Ze danste in stukken van o.a. Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramovic, Alexis Blake en GOTRA/Joost Vrouenraets. Ook maakte ze eigen werk, zoals Sweet surrender voor Schrit_tmacher 2018, Hips don’t lie (2018) en Walk to the 10 (2017).
Mami Izumi is geboren in Kobe (Japan) en studeerde aan de Salzburg Experimental Academy of Dance in Oostenrijk. In 2015 verhuisde ze naar Maastricht, waar ze met GOTRA/Joost Vrouenraets werkte en in verschillende choreografieën van GOTRA danste. Cotton (2017) was Mami’s eerste eigen choreografie, gevolgd door Blind Walk (2018).

BNG Bank Dansprijs

De BNG Bank Dansprijs wordt jaarlijks door het BNG Cultuurfonds uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met danshuis Korzo, dat ook de bijbehorende DansClick-tournee produceert. Hierbij worden de voorstellingen omlijst met videoportretten en krijgt publiek na afloop de gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje. Een uniek tourmodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van theaters.

Reacties