‘De jokkebrokker’, theater over goochelen met de waarheid voor 6+

Foto: Maas Theater en Dans en Wat we doen

Op zondag 30 december beleeft de voorstelling De jokkebrokker zijn afsluitende voorstelling in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
De jokkebrokker is een familievoorstelling (6+) over goochelen met de waarheid. Want in een wereld waarin de waarheid niet meer te onderscheiden lijkt van ‘alternative facts’ is de vraag: wat is waar? nooit ver weg.
De voorstelling, een coproductie van Maas theater en dans en WAT WE DOEN, reisde vanaf 29 september door heel Nederland.

De jokkebrokker

Karel Liegenie is een goochelaar. Maar de laatste tijd gaan zijn trucs steeds vaker ‘mis’. Balletjes en konijnen verdwijnen écht. Hij begint langzaam te geloven dat hij kan toveren. De circusbaas vindt het fantastisch. Met zo’n artiest kan zij heel rijk worden. Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt. Kan hij dat wel?

De jokkebrokker is een voorstelling over hoe de waarheid werkt. Kinderen én volwassenen worden getest op hoe goed zij een leugen herkennen. En wie liegt zo goed, dat hij de waarheid spreekt?

‘Alternative facts’ voor kinderen

“Dit is de leeftijd waarop kinderen het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid door beginnen te krijgen, en dus ook het begrip liegen ontdekken. In een wereld waarin de waarheid niet meer te onderscheiden lijkt van ‘alternative facts’ lijkt het me bijzonder om het juist met zo’n jong publiek te hebben over: wat is waar?” aldus regisseur Floris van Delft.

Floris van Delft maakte eerder CASH (Gouden Krekel 2014 beste podiumprestatie), Toen wij van Rotterdam vertrokken (Zilveren Krekel 2016) en Sell Me Your Secret (Zilveren Krekel 2017) bij Maas theater en dans.
De jokkebrokker is zijn eerste werk voor kinderen bij Maas in coproductie met zijn eigen gezelschap WAT WE DOEN.

Taal

Floris van Delft en Wolter Muller, samen verantwoordelijk voor het script, schrijven al jaren samen, vaak voor jeugd en jongeren. Nu wagen ze zich aan de leeftijdsgroep van zes jaar en ouder. Voor dit publiek zoeken ze een verhalende en beeldende manier van vertellen. Om dat te bereiken geven ze de tekst van De jokkebrokker meer vorm. Ze schrijven losjes op rijm, als een soort spoken word. Elk personage krijgt een eigen taalgebruik. Vera spreekt heel feitelijk, kort en helder. Madame de Boniment spint haar zinnen heel uitgebreid. En Monsieur Fantastique Liegenie goochelt met woorden. Hij gebruikt bepaalde woorden om iets heel anders aan te duiden. Zo ontstaat er samen met het losse rijm ook een taal die een heel eigen wereld oproept.

Informatie

  • De Jokkebrokker 6+
  • Maas Theater en Dans en WAT WE DOEN
  • Zondag 30 december 2018, aanvang 15.00 uur
  • Parkstad Limburg Theaters Heerlen – LIMBURGzaal
  • Prijs:
    – kinderen: € 10,00
    – volwassenen: € 12,50

Kijk voor meer informatie op www.watwedoen.nl.

Reacties