Atrium‑Orbis neemt mogelijk verdachte injectienaalden uit roulatie

Foto: Wikimedia

Om mogelijke problemen door injectienaalden met lijmresten te voorkomen heeft Atrium-Orbis als voorzorgsmaatregel de eventuele voorraad van deze naalden op alle afdelingen per direct uit roulatie genomen.

Uit intern onderzoek bij het Atrium‑Orbis Medisch Centrum naar het gebruik van injectienaalden van de Belgische fabrikant Terumo Europe N.V. bleek dat er in het verleden bij het Atrium Medisch Centrum Parkstad in beperkte mate gebruik gemaakt werd van dit fabricaat injectienaalden. Ook naalden van dezelfde leverancier ten behoeve van de rijksvaccinaties die op Atrium‑Orbis consultatiebureau’s van Jeugdgezondheidszorg in gebruik zijn, worden sinds dinsdagmorgen voorlopig niet meer gebruikt.

Televisieprogramma EenVandaag maakte in een reportage melding van mogelijke problemen bij de fabricage van injectienaalden. De Belgische fabrikant Terumo Europe N.V. zou naalden met lijmresten op de markt brengen, mogelijk ook via andere leveranciers.

De voorzorgsmaatregelen van Atrium-Orbis zijn ingesteld in afwachting van de uitkomst van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat uitvoeren naar mogelijke problemen bij het maken van injectienaalden. Weliswaar is er volgens IGZ tot nu toe geen reden om de betreffende injectienaalden van de markt te halen, maar als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.

 

Reacties

Cookieinstellingen