Uniek openingsweekend Cultura Nova in Heerlen

Firebirds
Firebirds
Foto: Matthias Ahlke Fluegler / Cultura Nova

De 27e editie van festival Cultura Nova wordt volgende week vrijdag geopend door de Duitse theatergroep Theater Titanick met ‘Firebirds’.
In ‘Firebirds’ zoekt een parade van zes avontuurlijke piloten met hun vliegende Madmax-achtige machines zijn weg door de binnenstad van Heerlen. Zij proberen onderweg het publiek achter zich te krijgen en natuurlijk als eerste op te stijgen.

Voor het eerst is de spectaculaire openingsvoorstelling van Cultura Nova twee avonden te zien: zowel op vrijdag 18 als op zaterdag 19 augustus om 21.30 uur, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het bewegende strijdtoneel van Theater Titanick. Start is op het Raadhuisplein.

Daarnaast is Theater Titanick in ditzelfde openingsweekend op zaterdagmiddag 19 augustus om 14.00 uur samen met sambaband Diversão te zien in een stadsparade, die start op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen. Op zondag 20 augustus om 21.00 uur is Theater Titanick samen met Plasticiens Volants op de Noorderbrug in Maastricht. Een driedubbele feestelijke opening!

Openingsvoorstelling

Theater Titanick is geen onbekende voor Cultura Nova. In 1994 stond het Duitse gezelschap voor het eerst op het festival met de bizarre productie TITANICK, waarmee de groep internationaal doorbrak.
Titanick ziet zichzelf als een moderne volkstheatergroep. Ze vertelt verhalen met theater dat zowel de zintuigen als het intellect van jong en oud aanspreekt. Met theater dat vragen stelt, vermaakt en verbaast. De groep werkt het liefst in de open lucht omdat dat hen toestaat om hun special effects naar een nieuw niveau te tillen. Daarbij integreert Theater Titanick graag de lokale architectuur in haar producties.

Firebirds

In de openluchtvoorstelling ‘Firebirds’ maakt Titanick een knipoog naar de huidige competitiedrang in de wereld. Europa, dat zelf niet al te stevig staat, zet zich af tegen grootmachten als Amerika en Rusland. De strijd begint op het Raadhuisplein, waarna het gezelschap het publiek in een parade meeneemt door het centrum van Heerlen.

Stadsparade

De knotsgekke parade van het Duitse Theater Titanick trekt liefst twee avonden, op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus door de binnenstad van Heerlen. Daarnaast organiseert het festival, in samenwerking met Heerlen Mijn Stad, op zaterdagmiddag een speciale parade door de binnenstad. Het winkelend publiek kan er zo extra van genieten, bovendien kunnen mensen met kinderen of andere mensen die niet ’s avonds de voorstelling kunnen zien, toch genieten van Theater Titanick.

Diversão!

Ze presenteren die middag een speciale parade; die anders zal zijn dan de voorstelling. Losser en met meer animatie. Titanick wordt bijgestaan door de Heerlense Sambaband Diversão! Deze liefhebbers van Braziliaanse muziek zijn zo goed als een huisband voor Cultura Nova. Ze hebben al verschillende malen hun muzikale beentje voorgezet tijdens het festival.

Programma Cultura Nova

Het volledige programma van internationaal theaterfestival Cultura Nova is te vinden op hun website. Hier is ook informatie te vinden over de kaartverkoop en de festivalbrochure.

De programmabrochure is gratis af te halen bij Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* Glaspaleis, cafés en andere veel bezochte locaties in Heerlen en omgeving.