Gemeente Heerlen eerste Nederlandse ‘Bokkenrijdersgemeente’

Foto: Kasteel Hoensbroek

Op 11 mei krijgt de gemeente Heerlen de eretitel ‘Bokkenrijdersgemeente’ van het Bokkenrijdersgenootschap. Het genootschap hijst daartoe, samen met wethouder Jordy Clemens, symbolisch de Bokkenrijdersvlag bij Kasteel Hoensbroek.

Het Bokkenrijdersgenootschap en Kasteel Hoensbroek willen hiermee de Bokkenrijders van weleer meer aandacht geven. Het verhaal rondom de Bokkenrijders is onderdeel van ons cultureel erfgoed en de geschiedenis van het kasteel, maar is tot nu toe een onderbelicht verhaal.
’s Avonds is er een lezing over de Bokkenrijders die voor iedereen, na aanmelding, gratis toegankelijk is.

Geschiedenis

De Bokkenrijders horen bij de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek en de (Eu)regio.
Op dit moment wordt het verhaal van de Bokkenrijders echter nergens in breed perspectief getoond ondanks de vele verhalen.
Het Bokkenrijdersgenootschap koos 11 mei als ‘Dag van de Bokkenrijders’ omdat Joseph Kerkhoffs, chirurgijn en vermeend leider van de Bokkenrijders, op 11 mei 1772 ter dood werd veroordeeld en opgehangen.

Programma op 11 mei 2017

Middagprogramma: hijsen van de vlag

Om 13.00 uur worden er door het Bokkenrijdersgenootschap twee oorkondes en de Bokkenrijdersvlag overhandigd.
Voorafgaand aan het hijsen van de vlag is er een woordje van Catharina Scholtens van het genootschap, wethouder Jordy Clemens en conservator Anne Rose Orbons van het kasteel. Leerlingen van basisschool de Regenboog uit Hoensbroek helpen mee met hijsen van de vlag.
Van 14.30-17.00 uur is Abe de Verteller in het kasteel aanwezig om ook het reguliere publiek meer te vertellen over de Bokkenrijders.

Avondprogramma: gratis lezing

Om 19.30 uur is er een lezing door Bokkenrijdersdeskundige Frits Schoonbrood. De lezing gaat over Bokkenrijders in de Landen van Overmaas: legende, mythe of werkelijkheid? Die avond brengt May Quadvlieg het Bokkenrijderslied ten gehore. De tekst van dit lied bestaat uit 27 coupletten en dateert uit 1743.
Iedereen die meer wil weten over de (geschiedenis van de) Bokkenrijders is welkom. Voor meer informatie en om aan te melden, zie: https://bokkenrijderslezing.eventbrite.com.

Credit: Kasteel Hoensbroek

Over de bokkenrijders

Volgens de overlevering waren de Bokkenrijders een georganiseerde roversbende die in de achttiende eeuw inbraken pleegde in grote boerderijen, kerken en pastorieën. Maar wat is feit en wat is fictie?
Hoe dan ook, de verhalen over de Bokkenrijders horen bij de geschiedenis van het kasteel. Kasteel Hoensbroek wil in de toekomst meer inzicht geven in dit stuk (Eur)regionale geschiedenis. Wie waren die mensen die veroordeeld zijn? Hoe zag de rechtsgang er destijds uit? En is het verhaal van de Bokkenrijders niet nog steeds actueel?