Gratis poepzakjes voor hondenbezitters

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Om de overlast van hondenpoep aan te pakken neemt de gemeente Heerlen een aantal maatregelen.

Zo gaat de gemeente onder meer gratis hondenpoepzakjes verstrekken aan de eigenaren van honden, en scherpt ze de regels in de APV aan. Hondenpoep in de goot moet nu ook worden opgeruimd.

Alle hondenbezitters krijgen binnenkort een brief met informatie over de aangepaste regelgeving en 3 bonnetjes waarmee ze per bon 100 gratis poepzakjes kunnen afhalen bij de deelnemende supermarkten. Bijna alle plaatselijke supermarkten doen mee, de adressen ervan staan vermeld in de brief.

Hondenpoep ook in afvalbak

Andere maatregelen die de gemeente neemt om de overlast terug te dringen zijn het vaker schoonmaken van de hondenuitlaatplaatsen, en deze waar nodig te voorzien van betere hekwerken. Ook het verbeteren, waar dit noodzakelijk is, van de plaatsaanduidingen van hondenuitlaatplaatsen, uitrengebieden, kinderspeelplaatsen- en speelweides staat op het prioriteitenlijstje. De poepzakjes kunnen ook in de gewone afvalbakken worden gegooid, met stickers zal dat worden aangegeven. Verder kunnen bewonersinitiatieven die bijdragen aan het tegengaan van overlast worden gefaciliteerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van voorlichtingsmateriaal. Ook kan in overleg met de gemeente een voorlichtingsstand worden ingezet, waarbij een hondenschool demonstraties met honden vertoond.

Aanscherping Algemene Plaatselijke Verordening

Op 7 juli besloot de gemeenteraad om de APV aan te passen door de opruimplicht voor hondenpoep uit te breiden. Hondenbezitters zijn vanaf de ingangsdatum van de APV (8 dagen na de officiële publicatie in het gemeenteblad) ook verplicht om hondenpoep in de goot op te ruimen. Hierop zal extra worden gehandhaafd. Een uitzondering geldt voor degenen die afhankelijk zijn van een blindengeleide- of hulphond en mensen die rolstoelgebonden zijn. Verder geldt de opruimplicht niet bij hondenuitlaatplaatsen en hondenuitrengebieden.

Informatie

Meer informatie over de aanpak van hondenoverlast vindt u hier, of neem telefonisch contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 045 (of 045-5605040).

Lees ook: