Voorstel andere werkwijze gemeenteraad terug naar tekentafel

Het raadsbesluit over een voorstel om te komen tot een nieuwe werkwijze van de raad, werd afgelopen dinsdag op het laatste moment niet in stemming gebracht.
Doel van dat voorstel was om met een nieuw vergadermodel niet alleen het besluitvormingsproces te verbeteren door de fases van informatieverwerking, meningsvorming en besluitvorming duidelijker te scheiden, maar ook om de burgers méér bij het besluitvormingsproces te betrekken, en om tot een effectievere en efficiëntere vergaderwijze te komen.
In de praktijk kwam het voorstel van de werkgroep ‘werkwijze raad’ erop neer dat er op 2 woensdagen raadsinformatie- en oriëntatieavonden werden ingepland waarop ook burgers recht van inspraak hadden, en 2 woensdagen waarop commissievergaderingen met aansluitende raadsvergaderingen waren geagendeerd.

Ofschoon de werkgroep sinds juli vorig jaar veel tijd had gestopt in het uitwerken van de plannen en alle fracties benaderd had om een ‘structurele bijdrage’ te leveren aan de uitwerking van dit voorstel, kwam dinsdagavond een flink aantal fracties ‘om 5 voor 12’ met bedenkingen tegen het nieuwe voorstel. De Ouderenpartij Heerlen vroeg middels een motie om een tussenstap, en werd hierin bijgevallen door andere fracties. Zo was de VVD bevreesd dat het voorstel zou leiden tot ‘een overkill aan inspraak’ en vroeg ze zich af welke consequenties dit had voor het ambtelijke apparaat en de politieke fracties. Ook D66 had twijfels of het nieuwe systeem beter zou gaan werken. De SP, waarvan de fractie ‘hopeloos verdeeld was’ over deze kwestie, gaf bij monde van Ron Meijer aan ‘dat we aan de voorkant niet scherp hebben gehad wat we wilden’.
En dat was de algemene teneur van de opmerkingen van de fracties: er was niet voldoende duidelijk wat we voor ogen hebben. En, zo vroegen meerdere raadsleden zich af, was de huidige manier van vergaderen wel zo beroerd, was het niet logischer deze gewoon op de kritieke punten aan te passen? En hebben we wel een probleem met de inspraak van de burgers?

Daarnaast werd gewezen op het belang van het te nemen besluit. Niet alleen door fractieleden, ook door de burgemeester. Het besluit moet in ieder geval een zo breed mogelijk draagvlak krijgen binnen de raad. Depla, die samen met de Griffie impliciet de aanzet had gegeven om een verandering van het vergadersysteem te bekijken, wees erop dat het ideale systeem niet bestaat. Dat er niet gezocht moet worden naar de Heilige Graal. Mede gezien zijn aanstaande vertrek leek ook hem daarom een moment van zelfreflectie aangaande dit besluit verstandig.

Met algemene instemming, uitgezonderd die van de Stadspartij Heerlen waarvan de fractie de zaal inmiddels had verlaten, werd besloten het voorstel terug te geven aan het presidium dat binnen afzienbare tijd een werkgroep, met een duidelijkere probleemanalyse, het voorstel opnieuw zal laten uitwerken.