Presentatie Platbook 14 op zondag 14 juni

Voor de veertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en –schrijver, lieten schrijvers uit de hele provincie zich inspireren door het thema ‘grenzen’.

Ze leverden ook deze keer een ruime hoeveelheid teksten aan in allerlei Limburgse dialecten. Ria Oomen-Ruijten, ex-Europarlementariër uit Maasbracht, maakte een selectie uit alle bijdragen en schreef de inleiding voor Platbook 14. Het boekje wordt zondag 14 juni a.s. om 14.00 uur gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen (Dominicanerkerkstraat 1) in Maastricht. De presentatie is voor iedereen (gratis) toegankelijk.

Grenzen

Het thema van Platbook 14 is ‘grenzen’. Daar zijn er heel veel van in Limburg, zowel in het landschap als in de hoofden van mensen. Een grens is immers meer dan een streep die onze nationaliteit bepaalt. Dialectschrijvers van Venray tot Weert en van Roermond tot Kerkrade lieten zich inspireren door het thema en hebben gezamenlijk zo’n 100 teksten aangedragen voor de veertiende editie van Platbook. De eindredactie was dit keer in handen van ex-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, die zich in het verleden heeft beziggehouden met het wegwerken van grenzen in Europa. Aldus Oomen-Ruijten maken grenzen het ons soms lastig, maar ze maken ons ook rijker in onze ervaringen. Grenzen zeggen volgens haar ook iets over de manier waarop we omgaan met onze levensfase van jong naar oud, van leven naar dood. Grenzen bepalen ook ons gedrag en hangen nauw samen met de manier waarop we zijn opgevoed. Grenzen stellen heeft alles te maken met het respect dat je hebt voor andere mensen. De 36 teksten die Oomen-Ruijten uiteindelijk geselecteerd heeft voor Platbook 14 gaan over al deze en andere vormen van ‘grenzen’.

Platbook 14 wordt gepresenteerd op zondag 14 juni a.s.

Ria Oomen-Ruijten zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Enkele schrijvers van Platbook 14 zullen hun eigen bijdrage voorlezen.

Na deze presentatie is ‘Platbook 14: Grenzen’ o.a. verkrijgbaar bij de Limburgse boekhandel of te bestellen in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg, via www.hklimburg.nl/webshop. Ook de 13 voorgaande edities zijn via deze website te bestellen. De publicaties kosten € 9,90 per stuk (excl. verzendkosten). Kijk voor meer informatie over Platbook op www.limburgsedialecten.nl.

Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, uitgeverij TIC en Wim Kuipers.

Lees ook:

 

 

Reacties