Uitleg over de in opspraak geraakte Heerlense ‘murals’

"De gevel des aanstoots"
Foto: Facebook Street Art Heerlen

Er is in Heerlen beroering ontstaan over met name één muurschildering van de Chileense kunstenaar INTI.

Deze mural maakt onderdeel uit van het Heerlen Murals project van de Stichting Street Art, in samenwerking met eigenaren van de muren en kloek gesteund door de gemeente Heerlen.

Omdat de christelijke iconografische traditie en de vrije interpretatie daarvan van de muurschildering aan de Auroraflat door sommigen niet goed wordt begrepen of anders geïnterpreteerd werd als zou kunnen, maar ook omdat het zinvol is de overige muurschilderingen van context te voorzien, organiseert de Stichting Street Art, vrijdag 29 mei een rondleiding langs de murals waar zij verantwoordelijk voor is.

De rondleiding start om 19.00 uur bij ’t Blauwe Huis, Nobelstraat 16 te Heerlen.

Toelichting wordt gegeven door o.a. Raenys Martis, curator van Heerlen Murals 2013 en 2014, en diverse andere deskundigen of betrokkenen waaronder kunstenaar Michel Huisman (Maankwartier) en wethouder Barry Braeken (Cultuur).

Deze rondwandeling is ook een blijk tegen de censuur en voor de artistieke vrijheid die ter discussie kwam te staan de afgelopen week.

Los van de inhoud van de murals is de opvatting van de stichting dat Heerlen voor het etaleren van street art een ideale stad is, een stad in transitie die niet lijdzaam toekijkt, maar die zoekt naar hedendaagse oplossingen waarmee men zich kan identificeren, die inspireren en daarmee ook een nieuwe betekenis voor haar inwoners en bezoekers creëren.

Die oplossingen of bijdragen moeten het lokale en gangbare overstijgen, vandaar dat de stichting er naar streeft de allerbeste kunstenaars uit de hele wereld voor Heerlen te werven.

Bron: Stichting Street Art / ’t Blauwe Huis Heerlen

Lees ook:

 DSCN0694

Reacties