EHC/Heuts zet Groene Ster eenvoudig aan de kant

De derby van Heerlen is altijd speciaal. Als Groene Ster en EHC/Heuts het tegen elkaar opnemen, gebeurt er altijd iets. En vaak is er sprake van hoogstand voetbal en reclame voor het amateurvoetbal.

Zondag 20 maart was EHC/Heuts duidelijk te sterk voor de buren uit Heerlerheide. Zelden zal EHC/Heuts de punten zo makkelijk bij Groene Ster hebben meegenomen. Daar waar de overwinning in de thuiswedstrijd een beetje “gestolen” was, zal nu niemand iets op de winst van EHC/Heuts af kunnen dingen.

Groene Ster speelt om degradatie te ontlopen, terwijl EHC/Heuts om de bovenste plaatsen meedingt. Maar de ‘Groentjes’ beginnen met een goed gevoel aan de wedstrijd omdat ze de afgelopen twee competitiewedstrijden in winst hebben omgezet. Wie gedacht had dat Groene Ster er vanaf de aftrap in zou kleunen, die heeft mis gegokt. Beide teams tasten af en het eerste kwartier is verstreken zonder noemenswaardige momenten voor de doelen. Daarna krijgt Groene Ster licht de overhand. In tien minuten tijd krijgt Groene Ster drie kansen op het eerste doelpunt. Maar ze rekenen buiten de al weken excellerende doelman Bulters. Na 25 minuten lijkt de wedstrijd te kantelen. Ron Starmans wordt binnen de beruchte lijnen door Roy Bejas gevloerd. Strafschop en een rode kaart. Die rode kaart is misschien volgens de regels, maar het is een zware straf voor de verdediger. De hele bank van Groene Ster vliegt het veld in om de scheidsrechter op andere gedachten te brengen. Op advies van de grensrechter wordt de strafschop en de rode kaart terug gedraaid. Het blijkt buitenspel te zijn. De grensrechter stond prima opgesteld, dus naar alle waarschijnlijk zal hij de situatie goed waargenomen hebben. Pech voor EHC/Heuts. Maar geluk voor Groene Ster en de wedstrijd dat de grensrechter attent optreedt. Niet veel later is er weer opwinding op dezelfde plaats. Lars Gulpen gaat gestrekt binnen de zestien meter en claimt namens EHC/Heuts een strafschop. De prima opgestelde arbiter wuift de protesten weg. EHC/Heuts neemt nu de regie over de wedstrijd. De vele balvaste spelers bij de rood witten laten de bal nu lopen en Groene Ster loopt achter de feiten aan.

Na de rust wil Groene Ster wel op zoek gaan naar de voorsprong, maar Groene Ster kan nauwelijks een vuist maken. Het blijft rustig in de zestien meter van Job Bulters. Daar waar de aanvallen van Groene Ster fantasieloos zijn, hebben de aanvallen van EHC/Heuts veel meer dreiging. EHC/Heuts krijgt veel ruimte, maar deze ruimtes worden onvoldoende benut. In de 72e minuut wordt de ban gebroken. Centrale verdediger Mitch Kok gooit alles in de strijd en kopt van dichtbij de bal snoeihard in het net. Deze 0-1 werkt bevrijdend voor de ploeg van Paul Meulenberg. Nog geen vijf minuten later wordt de wedstrijd definitief beslist. Na enkele fraaie combinaties duikt Lars Gulpen vrij op voor het Groene Ster doel. Zijn inzet wordt door de doelman gekeerd, maar de bal valt voor de voeten van de instormende Peter-Jan Erkens. IJzig koel plaatst hij de bal in de driehoek. De overwinning is binnen, want Groene Ster kan er zelfs geen wanhoopsoffensief uit persen. Een smetje is dat juist in deze fase van de wedstrijd Kok en Koubali tegen een gele kaart aanlopen. Voor beiden betekent het dat ze de komende wedstrijd vanaf de tribune kunnen bekijken. In de slotfase wordt Joep van Maasakkers ingebracht. De aalvlugge aanvaller laat in de omschakeling de Groene Ster verdedigers zijn hielen zien en blijft ijskoud alleen voor het doel. Hij schuift in de slotminuut de 0-3 in de lange hoek.

EHC/Heuts blijft meedoen om de bovenste plaatsen in de Hoofdklasse B. Groene Ster blijft in de degradatiezone, ze zullen echt enkele tandjes moeten bijzetten om een langer verblijf in de hoofdklasse veilig te stellen.