Misleidende pop-up over WhatsApp update

Foto: Publiek Domein / Pixabay

Android gebruikers hebben er veel last van: een misleidende pop-up over een WhatsApp update die je, als je niet goed oplet, veel geld kan kosten.

Op willekeurige mobiele websites krijgen veel Android gebruikers de melding dat hun WhatsApp vandaag is verlopen. Het is misschien niet direct te zien, maar de pop-up is afkomstig van scammers. Wanneer de update geïnstalleerd wordt, zit de gebruiker vast aan een abonnement dat 5 euro per week kost.

Wanneer de melding eenmaal op het beeldscherm is verschenen, zal hij steeds vaker te zien zijn wanneer je websites bezoekt. Dit kan je voorkomen door al je tabbladen te sluiten en direct je browsergeschiedenis op je telefoon te wissen. Ook is het een optie om je toestel terug te zetten naar je fabrieksinstellingen. Vergeet niet om van te voren een back-up te maken.

Per ongeluk toch het abonnement afgesloten, of weet je het niet helemaal zeker? Via Payinfo, een initiatief van alle Nederlandse mobiele providers, is terug te vinden waar je diensten hebt afgesloten en hoe je deze weer kan verwijderen.

whatsappspam

Helaas hebben ook enkele lezers van Nieuws.nl last gehad van deze poging tot oplichting. Wij willen benadrukken dat websites als Nieuws.nl niks aan de scam kunnen doen en wij hopen middels dit bericht dat onnodige kosten worden voorkomen.