Jo Schlangen: politiek en sport

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Lucho Carreno

In het mooie stadhuis van de gemeente Kerkrade hebben we een gesprek met wethouder Jo Schlangen over politiek en sport. Een nadere kennismaking met deze zeer amicale persoonlijkheid, met veel humor en een duidelijke visie.

Wie is Jo Schlangen?

Ik ben 58 jaar. Geboren en getogen in Kerkrade. Gehuwd met Trudie, en ik heb een zoon Dennis van 28 jaar. Ik woon in de wijk Haanrade.

Opleiding?

Ik heb de studies natuurkunde en lichamelijke opvoeding gevolgd op de pedagogische academie in Heerlen.

Maatschappelijke loopbaan?

In 1979 ben ik in kader van de PNL banen aan de slag gegaan als jeugd-/ jongerenwerker; eerst tijdelijk, daarna structureel. Een mooie tijd, door de omgang met jonge mensen, samen ondernemen, samen naar oplossingen zoeken. En dit alles vanuit het jongerencentrum Chevremont. Binnen de gemeenschap was het de ideale plek voor de jongeren, en ik heb dit werk met enorm veel plezier gedaan. Even een kleine anekdote: Wij hebben zelfs met onze jongeren een eigen zaalvoetbalvereniging opgericht, ZVV Jeugdhuis Chevremont, waarmee we zelfs 3 jaar kampioen zijn geworden!
Vervolgens ben ik het horecaleven ingestapt. Café `t Pumpje, bekend in Kerkrade en daarbuiten. Ook hier weer lekker veel contact met mensen. Na 23 jaar hebben wij in 2008 het café wegens ziekte moeten verkopen. Tja, en dan moet je op zoek naar een nieuwe uitdaging. En in deze zoektocht kwam de politiek om de hoek. Ik had wel interesse in politiek, maar had nooit verwacht dat ik benaderd zou worden om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik trad toe tot de partij Burger Belangen Kerkrade. En na een magere campagne werd ik in 2010 met voorkeurstemmen gekozen tot gemeenteraadslid. En daarnaast tot fractievoorzitter gekozen. Dat was voor mij een geheel nieuwe ervaring, maar ik nam deze uitdaging met beide handen aan. Want om een uitdrukking te gebruiken van een item dat in mijn portefeuille zit: “Als je in het diepe springt, dan leer je ook zwemmen!

Na de verkiezingen van 2014 kwam onze partij met 8 zetels in de raad en werd ik gevraagd om wethouder in de coalitie te worden. En dat wilde ik wel. Zo viel de puzzel goed in elkaar, en werd ik van een ‘non-politicus’ in 4 jaar tijd een wethouder.

Welke portefeuilles?

Ik ben wethouder van onderwijs, jeugdhulp, jeugdbeleid, sport, weekmarkten en kermissen.

Dat is een zeer uitgebreide portefeuille. Laten we de sport eruit lichten.

Sport was en is een heel belangrijk onderdeel in het leven. Neem voetbal, een van de grootste, zo niet de grootste hobby in Nederland. Zelfs volkssport nummer één. Maar ook alle andere sporten zijn van belang. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat mensen kunnen sporten. Neem de toename van obesitas. Sporten kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren door het begeleiden van mensen die hieraan lijden. Zorgen voor een goede bewegingsgraad. En in de huidige sociaal economische situatie is het mede onze taak om ervoor te zorgen dat mensen kunnen sporten. Daarom is het ondersteunen van vereniging door ons heel belangrijk.

Neem bijvoorbeeld voetbal. Niet zo heel toevallig, want bijna iedereen in deze regio kent natuurlijk onze betaald voetbal organisatie Roda JC, die in onze gemeenschap een hele grote rol speelt. Maar daarnaast heeft onze gemeente nog 7 amateurvoetbalverenigingen: Chevremont, LHC, SVA, Haanrade, KVC Oranje, Kerkrade-West en RKTSV. Verenigingen waar wij trots op zijn.
Volgend seizoen heeft Kerkrade weer een hoofdklasser: Chevremont is kampioen geworden en promoveert naar de hoofdklasse. Kerkrade-West staat ook op de drempel van het kampioenschap en promotie naar de derde klasse. Jammer genoeg verkeert KVC Oranje in zwaar weer en zal waarschijnlijk volgend seizoen een trapje lager gaan spelen.
Daarbij wil ik benadrukken dat vrijwilligers in de amateursport een hele grote rol spelen. Niet alleen bij de voetbalverenigingen, maar bij alle activiteiten. Zij zijn heel belangrijk, ook voor ons als gemeente.

Heeft u zelf ook gesport?

Ja, in mijn jeugd heb ik gevoetbald bij Chevremont. Later bij Haanrade, Miranda en RKTSV.

Omschrijft u zelf eens ‘de mens’ Jo Schlangen…

Persoonlijk vind ik mij heel benaderbaar, ik sta graag tussen de mensen, houd van interactie, en ben voor het oplossen van situaties. Als je knelpunten direct aanpakt is bijna alles op te lossen. Ik sta graag dicht bij de materie en bij de mensen, en loop niet graag achter de feiten aan. Ik leg gemakkelijk contacten en heb een goed geheugen. Maar ik heb ook een positieve faalangst in mijn leven.

U bent nu 2 jaar wethouder; hoe heeft u dat ervaren?

Dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. En dat je wethouder bent voor de gehele stad. Dus ook voor de wijken, en het ondersteunen van de activiteiten in deze wijken. De collegialiteit onder de wethouders ervaar ik positief, evenals het maken van beleid. Het centrumplan, bijvoorbeeld. Maar ook het WMC, het Wereld Muziek Concours dat in 2017 weer plaatsvindt maar waar we nu al bezig zijn met het plannen. En de gevarieerde agenda. Je bent constant actief, overdag,`s avonds en in de weekenden, lekker pittig bezig zijn. Dat is een manier van werken die mij enorm aanstaat!

Uw ambitie?

Ik heb nu 2 jaar ervaring als wethouder en geroken aan het fenomeen van bestuurder; ik hoop er nog een volgende periode aan toe te kunnen voegen.

 

Dan het persoonlijke inkijkje bij Jo Schlangen…

 

1. Karakter?

Zachtmoedig.

2. Levensmotto?

Pluk de dag.

3. Bewondering voor?

Harde werkers.

4. Spijt van?

Van heel weinig zaken.

5. Etentje of avondje stappen?

Geen keuze maken, voor mij allebei.

6. Trots op?

Deze stad  –  onze stad Kerkrade!

7. Bier, water of wijntje?

Tegenwoordig wijntje.

8. Slechte eigenschap?

Af en toe iets te openhartig.

9. Angst voor?

Niets en niemand! Is ook een deel van mijn karakter, uitdagingen aangaan, ’t mooiste wat er is.

10. Krijg inspiratie van?

Goede voorbeelden, mensen met discipline, werklust van de mensen en natuurlijk de vrijwilligers, dat zijn voor mij de toppers!

11. Waar zien we u over 10 jaar?

Passief in de sport, kijken naar wedstrijden. Dan ook weer lekker tussen de mensen.

12. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Na deze periode nog een periode wethouder zijn. Ook dan weer iets voor de mensen willen betekenen.

13. Met de kennis van nu, wat zou u absoluut anders hebben gedaan?

Na mijn HBO-opleiding zou ik dan verder zijn gaan studeren, dat is er destijds niet van gekomen. Maar ik heb hier geen spijt van.

14. Vakantie of carnaval?

Duidelijk vakantie, maar niet in de periode van carnaval. Favoriet vakantieland Italië.

15. Hobby’s?

Vroeger sporten; nu is sport een onderdeel van mijn werk.

16. Beschuitje eten met?

Met mijn hondje Quinda.

 

Dan maakt de volgende afspraak van de wethouder een einde aan ons gesprek. Een boeiende ervaring, met een aimabele man die ongetwijfeld nog vaak aan te treffen is bij een van de verenigingen in zijn gemeente Kerkrade.

Interview en tekst: Hein Smith

Reacties