Dinsdag 4 mei staan alle treinen en bussen van Arriva en
NS om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de
Nationale Dodenherdenking. Alle buschauffeurs en machinisten krijgen de instructie het voertuig, indien mogelijk, op een veilige plaats stil te zetten.
Op deze manier wil het
openbaar vervoer reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Ook op de stations wordt dan de stilte in acht genomen.
Herdenking en eerbetoon
Via omroepberichten in de treinen en op de stations worden de twee minuten stilte aangekondigd.
Bij zoveel mogelijk stations en kantoren van NS hangt op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.
Op Bevrijdingsdag, 5 mei, wordt de vlag naar de top gehesen om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd.
Geen herdenkingsbijeenkomsten
Normaal gesproken vinden op 4 mei op verschillende stations herdenkingen plaats. Zoals afgelopen jaar gaan de herdenkingsbijeenkomsten helaas niet door vanwege de coronamaatregelen.
Om toch de slachtoffers te gedenken legt NS wederom kransen bij de gedenkstenen, al gebeurt dit zonder ceremonie, genodigden en publiek.
Ook de jaarlijkse ceremonie bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoorwegmedewerkers is geannuleerd. Bij het monument zal NS kransen plaatsen.
Fakkelspeldje
Als blijk van betrokkenheid en respect dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.