Open dagen bij Zuyderland: bezoek de ‘Zuyderland Experience’!

06 mrt 2019, 19:55 Nieuws
zuyderland robots
Zuyderland Medisch Centrum
In het derde weekend van maart opent Zuyderland de deuren van diverse locaties om iedereen een blik achter de schermen van deze grote zorgorganisatie te gunnen. Zo kun je op zaterdag 16 maart op beide hoofdlocaties Heerlen en Sittard-Geleen terecht voor de ‘Zuyderland Experience’.
Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen in een operatiekamer, een laboratorium of een Intensive Care? Wil je van dichtbij ervaren hoe een echo van het hart wordt gemaakt of hoe een MRI werkt? Of misschien wil je een operatie live meemaken via Virtual Reality? Pak die kans en geef je op de dag zelf op voor een VR game en wie weet word je onze operateur van de toekomst. Per locatie zijn er meerdere rondleidingen.
Op de Zuyderland Experience is dit allemaal te beleven.

Open dag

Tijdens de open dag in de ziekenhuizen kun je niet alleen van alles bekijken, je kunt ook luisteren en doen.
Bezoek de Geestelijke Gezondheidszorg en geniet van producten gemaakt door patiënten.
Maak kennis met de nieuwste innovaties, bekijk en voel medisch instrumentarium, luister naar dermatologen die vertellen over huidaandoeningen en demonstreren hoe een vriescoupe wordt gemaakt op de operatiekamers.
Wil je ervaren hoe het voelt om zelf bloed te prikken? Bezoek dan het Skillslab. Je kunt ook zelf aan de knoppen staan en een endoscopische operatie uitvoeren, uiteraard op een dummy.

Kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te zien en te doen. Neem je beer of pop mee en bezoek de beren en poppen dokter. Beleef hoe het voelt om een gipsverband om je arm te hebben. Misschien ben jij wel diegene die een perfecte drol kan kneden? Vraag bij de ingang naar de Zuydiepad stempelkaart en start je avontuur. Heb je het Zuydiepad doorlopen, dan krijg je een ziekenhuis diploma ondertekend door Zuydie, de ziekenhuis mascotte van de kinderafdeling. Neem alvast een kijkje op zijn website: www.zuydieland.nl
Het uitgebreide programma van de open dag op locatie Heerlen vind je onderaan deze pagina.

Werken in de zorg

Tijdens de open dag zal er op beide dagen en alle locaties veel aandacht zijn voor het werken in de bijzondere wereld van de zorg. Heb jij wel eens gedacht aan een baan binnen Zuyderland? Dan is deze open dag, inclusief grote arbeidsmarkt, ècht iets voor jou.

Zet nu alvast in je agenda:

  • Locatie Heerlen en Sittard-Geleen: zaterdag 16 maart, 10.00 – 15.00 uur.
  • Op 16 maart krijg je bij de ingang een plattegrond waarop alle deelnemende specialismen zijn aangegeven.
  • Aanmelden voor de verschillende rondleidingen kan op de dag zelf.
  • De toegang is natuurlijk gratis. Je auto kun je tot 16:30 uur gratis parkeren in de parkeergarage.

Programma 16 maart Heerlen

Banenmarkt en opleidingsplein:

Ga in gesprek met onze recruiters over werken en leren binnen Zuyderland. Aan de slag als (leerling) Verzorgende of (leerling) Verpleegkundige? Of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden in bijvoorbeeld een administratieve of professionele schoonmaak functie? We hebben op dit moment verschillende vacatures & opleidingsmogelijkheden open staan! Daarnaast sluiten ook Gilde Opleidingen, Arcus-Leeuwenborgh, Hogeschool Zuyd en de GGD aan. Nieuwsgierig? Bezoek ook www.werkenbijzuyderland.nl

Acute Opname Afdeling (AOA):

Neem deel aan een rondleiding over de AOA. Wat is een AOA? Wanneer wordt een patiënt daar opgenomen? Klopt het dat het verblijf maximaal 48 uur is? Welke specialismen maken gebruik van deze afdeling? Vandaag krijg je antwoord op al je vragen.

Ambulance:

De sirene en het zwaailicht van een ambulance kennen we allemaal. De binnenkant is (gelukkig) voor velen onbekend gebied. Vandaag zijn ambulancemedewerkers aanwezig met een ambulance van de GGD. Maak gebruik van deze gelegenheid en bekijk de binnenkant. De medewerkers beantwoorden graag al je vragen.

Anesthesie en operatiekamers (OK):

Geef je bij de stand van de OK op voor een rondleiding over de operatiekamers. Medewerkers vertellen over verschillende operatie technieken. Bij de stand op de begane grond is een opstelling gemaakt van een anesthesietoestel.

Ballonnenclown:

Maakt de meest interessante figuren van ballonnen.

Beren- en poppendokter:

Knuffelberen met gebroken pootjes of slechtziende poppen? De beren en poppen dokter onderzoekt de beer, pop of andere knuffel en indien nodig wordt een röntgenfoto gemaakt. Als er iets mis is, wordt een infuus aangelegd of een spuit gezet. Soms moet ook een hechting of een verband worden aangebracht. Is de diagnose ‘platknuffelsyndroom’, dan is een speciaal fluffy infuus nodig.

Cardiologie:

Neem een kijkje in de onderzoekskamers en leer hoe o.a. een hartecho en een ecg (hartfilm) wordt gemaakt.
Centrale sterilisatieafdeling (CSA):
Bij elke operatie of behandeling gebruikt een chirurg of verpleegkundige een aantal medische hulpmiddelen zoals klemmen, messen, pincetten of schaartjes. De CSA zorgt ervoor dat deze instrumenten na gebruik grondig worden gereinigd en gesteriliseerd.

Cliëntenraad:

Deze raad behartigt de belangen van patiënten en bezoekers en brengt adviezen uit. De onderwerpen variëren van tijdstippen van maaltijden, bezoekuren, bouwplannen, bezuinigingen, etc. Maak gebruik van de gelegenheid om met de leden in gesprek te gaan. Zij lopen de hele dag tussen de bezoekers van de Zuyderland Experience.

Cliniclowns:

Iedere donderdag bezoeken twee cliniclowns de kinderafdeling. Zij geven de wereld van onze kleine patiënten een totaal andere kleur; een beetje verbeelding doet wonderen ! Zij zullen de hele dag aanwezig zijn. Laat je meenemen in hun spel.

Dermatologie:

Er is een rondleiding rondom de Mohs ingreep, micrografische chirurgie bij huidkanker in het gelaat. De methode wordt uitgevoerd in samenwerking met de poliklinische operatiekamers en het pathologisch laboratorium. Bij de rondleiding op de benenpoli krijg je alle informatie over spataders en zwachtelen.

Facilitair bedrijf:

Bezoek de stand van ‘De smaak van Zuyd’, het nieuwe voedingsconcept van Zuyderland. Maak kennis met de geautomatiseerde kleding uitgifte automaat en de nieuwe kledinglijn.

Geboortecentrum:

In de ochtend en in de middag is er een rondleiding. Laat je in ons Geboortecentrum meenemen in de wereld van de kraamvrouwen en pasgeborenen.

Geriatrie (ouderengeneeskunde):

Thema vandaag is gezond ouder worden. Door middel van testjes kunnen de bezoekers testen of ze in de categorie kwetsbare ouderen vallen. Het palliatief team is ook aanwezig.

Gipskamer:

De gipsverbandmeesters geven uitleg over hun vak. Kinderen kunnen hun onderarm in laten gipsen om te ervaren hoe dit voelt. Na uitharding wordt het gips er weer afgehaald.

Gynaecologie:

Wil je meer weten over fertiliteit, oncologie of echo’s? Onze collega’s van de Gynaecologie beantwoorden graag al je vragen.

Intensive Care (IC):

Je zult begrijpen dat een rondleiding over de Intensive Care vanwege de privacy, niet mogelijk is. Daarom hebben de IC medewerkers twee IC bedden naar de begane grond gehaald zodat zij kunnen laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Kinderdiabetes:

Het kinderdiabetes-behandelteam is aanwezig om al je vragen te beantwoorden over diabetes. Het team is multidisciplinair en begeleid kinderen en ouders in de zorg rondom diabetes.

Kindergeneeskunde:

Zuydie is de mascotte van onze kinderafdeling. Vandaag is de Zuydietrein verhuisd naar de centrale hal. De trein is zes meter lang en de hoogte wordt bepaald door de giraffe die een lengte heeft van twee meter. Duik ook in de verkleedkoffer en ga samen met Zuydie op de foto. Bij deze stand kun je ook je stempelkaart laten zien van de Zuydieroute en krijg je je ziekenhuisdiploma.

Kwaliteit Veiligheid & Bedrijfsvoering:

Doe mee met de speurtocht naar veiligheidsthema’s. Al lopend ontdek je hoe belangrijk kwaliteit van zorg is (volwassenen en kinderversie). Deze speurtochten zijn doorlopend. Wat betekent Kwaliteit van Zorg voor jou als patiënt? Doe ook mee met de mini workshop ‘relatie patiënt/arts’. Een tip daarbij is om gebruik te maken van 3 goede vragen. Tijdens de workshop krijg je uitleg over deze vragen.

Longgeneeskunde:

Tijdens de rondleiding op de afdeling Longgeneeskunde maak je kennis met longfunctietesten, de rookstop poli, snurkonderzoek, apneu en de behandelmogelijkheden. Is je interesse gewekt in dit mooie vak? Laat je dan informeren over de opleidingsmogelijkheden.

Medische beeldvorming:

De medewerkers nemen je mee in een tour langs apparatuur waarmee de binnenkant van een lichaam kan worden bekeken. Er wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling (oa CT), geluidsgolven (echografie) of magneetvelden (MRI).

Operatiekamers (OK):

Op de begane grond staat bij de stand van de OK, een anesthesietoestel zoals dit gebruikt wordt op de OK. Bij deze stand kun je je inschrijven voor een rondleiding over de operatiekamers.

PAG (Projectbureau additionele gelden):

Bureau PAG laat innovaties zien binnen Zuyderland. Denk hierbij aan sociale robots, avatars, e-coaches (IBD en Parkinson), de Acitvity monitor enz. Bekijk de demo’s bij de stand. Liever zelf uitproberen? Dat kan ook.

Patiëntenverenigingen Heerlen:

Tijdens de Zuyderland Experience zijn aanwezig: Alzheimer Nederland Parkstad Limburg, Netwerk Palliatieve Zorg OZL en de Endometriose Stichting. Bij de patiëntenverenigingen kunt u terecht voor informatie over de aandoening.

Revalidatie:

Iedere 20 tot 30 minuten is er een rondleiding langs de diverse disciplines van dit specialisme: fysiotherapie, logopedie, ergotherapie enz. Ervaar hoe het is om een bepaalde handicap te hebben en welke hulpmiddelen mogelijk zijn.

Stiltecentrum:

Bezoek ons mooie Stiltecentrum en geniet van de rust. Onze geestelijke verzorgers zijn aanwezig en gaan met bezoekers in gesprek.

Urban events:

Deze firma is op de Zuyderland Experience aanwezig met drie spelopstellingen. Schrijf je in en stap in de wereld van de Virtual Reality. Beleef hoe het is om bij een operatie aanwezig te zijn. Wie weet krijg je de smaak te pakken en word jij onze operateur van de toekomst.

Wensulance stichting:

Gratis vervullen van ‘laatste wensen’. Een non-profit organisatie met een particuliere ambulance welke door vrijwilligers wordt bemand. De wensulance is er voor niet- of minder mobiele, ernstig zieke en (pré) terminale patiënten.

Zuyderland Academie:

Ben je op zoek naar informatie over zorg- en/of medische opleidingen? Dan bezoek de stand van de Zuyderland Academie. Wil je ervaren hoe het is om bloed te prikken? Ga dan mee met de rondleiding over het skills lab (oefenlab). Uiteraard oefen je op een kunstarm.

Zuyderland Band:

Zuyderland is trots op de Zuyderlandband die gevormd wordt door acht enthousiaste en muzikale medewerkers. Zij zorgen rond 11.00 uur voor een muzikale omlijsting.

Zuydiepad:

Een avonturenroute voor kinderen langs verschillende afdelingen waar iets te beleven valt. Vraag een stempelkaart met plattegrond en het avontuur kan beginnen. Na afloop krijg de avonturier een ziekenhuisdiploma ondertekend door Zuydie, de mascotte van onze kinderafdeling.