Gebruikte mondkapjes worden steeds vaker een zwerfkapje

01 nov 2020, 13:59 Nieuws
zwerfkapje actie nl schoon
Nederland Schoon
Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat.
De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van ‘zwerfkapjes’ met de mondkapjesplicht alleen maar groter wordt.
Wegwerpmondkapjes bestaan voor een deel uit polypropeen. Net als andere plastics wordt dat in de natuur niet afgebroken.
Een zwerfkapje dat niet opgeruimd wordt, draagt net als flesjes en tasjes van plastic bij aan de plasticvervuiling en plasticsoep.

Plasticsoep

"Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje", adviseert directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon
. Deze organisatie startte onlangs samen met de Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje.
Niet alleen vervuilen op straat achtergelaten mondkapjes het milieu, er is ook een risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. "Wanneer bijvoorbeeld kinderen het kapje nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden", zegt Van Zutphen.
Maar ook dieren raken er in verstrikt of eten het op met alle gevolgen van dien. Het hoort niet thuis in de natuur of op straat en via putten komt het ook weer in het riool terecht. Gooi mondkapjes en andere beschermingsmiddelen dus daarom altijd in de afvalbak. Doe mee aan #mondkapjegeenzwerfkapje.

Drie adviezen

  • Maak gebruik van een stoffen mondkapje. Dit kun je gewoon heet wassen en opnieuw gebruiken.
  • Kies je toch voor een wegwerpmondkapje, gooi dit dan altijd in een openbare prullenbak of thuis bij het restvuil.
  • Ruim zwerfkapjes op met een prikker. Volgens het RIVM kan covid zich hechten aan zo’n zwerfkapje. Raak het dus niet met blote handen aan.