Carbon6. Bij bijna iedereen in Heerlen wel bekend als het oude CBS-gebouw. De kantorenkolos waar tot juli 2009 honderden ambtenaren talloze gegevens over de Nederlandse samenleving de computers inklopten om ze over te leveren aan de wetten der statistiek.
Een kleine 50.000 m2 kantoorruimte, die geheel vrijkwam na de verhuizing van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de nieuwbouw op slechts een steenworp afstand.
En tja, wat doe je met ruim honderdduizend kuub leegstand in een tijd van recessie en krimp?
Walas
In 2012 kocht Walas het oude CBS-gebouw van het Rijks Vastgoed Bedrijf.
Walas is een organisatie die wereldwijd nauw betrokken is bij de toekomst en verduurzaming van steden. Met hun praktische benadering helpen zij steden en overheden om nieuwe strategieën te ontwikkelen. Van de grote vraagstukken zoals klimaatverandering, voedsel, water, et cetera, tot op het straatniveau in de steden. Samen met lokale partijen werken aan lokale vraagstukken. Voor Heerlen en de regio Parkstad was en is dat onder meer de aanpak van leegstand, werkeloosheid, krimp en vernieuwing van de economie.
EcoGrowth Centre Heerlen
Met een duidelijk programma, "EcoGrowth Centre Heerlen", vulde Carbon6 zich sinds 2012 geleidelijk met een grote diversiteit aan bedrijven en instellingen.
Van de 48.000 m2 wordt nu nog maar slechts een kwart benut als kantoorruimte. Dat zal hooguit nog groeien tot maximaal 1/3 van het gebouw. De rest is, en wordt nog verder gevuld met een mix aan andere activiteiten. Zoals creatieve industrie, maatschappelijke functies, stedelijke functies, cultuur en ateliers, kleinschalige productie en stadslandbouw.
School vissen
Deze mix van diverse functies heeft verschillende uitwerkingen. Ten eerste is er met deze aanpak geen concurrentie met andere vestigingslocaties in Heerlen, zodat er geen verkeerde concurrentieposities ontstaan.
Daarnaast ontstaan kleine community’s die samen sterker staan dan wanneer ze zich los van elkaar verspreid over de stad zouden vestigen. Een groep kleine ondernemingen vergelijkbaar met een 'school vissen'. Een school vissen kan duizenden jaren bestaan. Wat niet betekent dat de vissen zo oud worden; vissen sterven of worden opgeslokt door grotere vissen. Maar zolang de oceaan gezond is, voldoende voedsel biedt en niet vernietigd wordt door plastic soep en schadelijke visserij, floreert de school vissen en groeit deze gestaag.
Dat is ook de visie van Walas over de Carbon6-community.
De huisvesting in Carbon6 vormt een gezonde biotoop voor een grote groep kleine ondernemingen. Dankzij de gemeenschappelijke faciliteiten, kennis en 'meegroeiende' huurprijzen kunnen die daar floreren en groeien.
Groeien betekent: banen en economische ontwikkeling.
Carbon6 wil vooral jonge mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar aantrekken. Als die zich kunnen vestigen in Heerlen en een goede basis kunnen leggen voor hun onderneming dan zullen ze naar alle waarschijnlijkheid ook een relatie beginnen, een gezin stichten en zich daarmee voor langere tijd binden aan de regio. Dat gaat krimp tegen en versterkt de lokale economie.
100 ondernemingen
Sinds 2012 vestigden zich al meer dan 100 ondernemingen in Carbon6, waarvan de ruime meerderheid behoort tot de groep kleine ondernemingen. Er zijn meer dan 200 nieuwe banen ontstaan uit deze community’s. Het gebouw is al voor meer dan 60% gevuld.
Tijdens een rondgang langs de ondernemingen valt de diversiteit op.
Een vooraanstaande hiphop-breakdance dansschool, een glasatelier, een ambachtelijke leerbewerker, een creatief atelier, metaal- en keramiekateliers. Diverse bedrijven die met en binnen de digitale media actief zijn.
Carbon6 mag zich inmiddels de thuisbasis noemen van een van de grootste creatieve clusters in Nederland.
Het complex is verder nog volop in ontwikkeling. Rondom een zogenaamd ‘smart datacentrum’ ontplooien zich digitale innovaties, duurzame technieken, groene energie en ‘urban farming’. Een forellenkwekerij, geheel inpandig, waarvan de vrijkomende meststoffen gebruikt worden voor een zwammenkwekerij, die ook geheel inpandig wordt opgezet.
Daarnaast ontwikkelt Carbon6 zich ook op andere vlakken. Er wordt gewerkt aan een grootschalige energietransitie. Door middel van een biomassa-installatie van 600kW, voor de verwarming van het gebouw. En een zonnepanelenproject dat medio maart 2018 klaar zal zijn en dan bijna 1 megawatt aan elektrische energie gaat opwekken.
Daarmee zet Carbon6 serieuze stappen in de richting van een energetisch duurzaam gebouw dat zich kan meten met moderne gebouwen.
En sinds kort is er een koffiebar, CHOPAIN, in de lounge van Carbon6 waar iedereen terecht kan voor een heerlijke kop koffie of thee met wat lekkers, smoothies, yoghurtjes, (kleine) lunch en nog veel meer.
Kortom, de community’s in Carbon6 zijn volop in ontwikkeling, Carbon6 is volop in ontwikkeling, iets waar alle huurders in Carbon6 trots op zijn.
In aanbouw: de overkapping op het parkeerdek waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd.