Geen verrassing. Er is besloten de lockdown 3 weken te verlengen tot en met dinsdag 9 februari. Dit was volgens premier Rutte de enige keuze, zo meldt hij tijdens de
persconferentie op dinsdagavond 12 januari.
De cijfers dalen niet hard genoeg en dan komt er ook nog een heftig Britse variant bij. Geen verrassing, maar wel een tegenslag. Voor veel ondernemers, hun werknemers en de gezinnen die onder druk staan. Een tegenslag voor jongeren die hun sociale leven in de pauzestand moeten zetten. En voor veel mensen, jong en oud, die persoonlijk contact missen en het mentaal zwaar hebben.
“Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is begrijpelijk. Maar we moeten volhouden,” zegt de premier. “Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd.” Daarom is er gekeken wat er gedaan kan worden om de negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen. Ook is er gekeken naar manieren om de verspreiding van het virus verder terug te dringen.
Economische gevolgen
De premier noemt het treurig om te zien hoe ondernemers leiden onder het virus. Maar het einde is in zicht en dus is het belangrijk om de bedrijven er doorheen te trekken. “Als bedrijven van de een op andere dag hun deuren moeten sluiten, dan moeten ze op steun kunnen rekenen,” vindt hij.
Er komt daarom een aanvullend economisch steunpakket. Daarover wordt uitvoerig overlegd met diverse partijen.
Onderwijs
Ook het onderwijs heeft te kampen met het virus. In eerste instantie mochten zij op maandag 18 januari de leerlingen weer verwelkomen. Echter werd afgelopen weekend al duidelijk dat dit waarschijnlijk niet gaat gebeuren. Middelbare scholen blijven dicht tot het einde van de lockdown.
Maar er wordt wel gekeken of basisscholen en de kinderopvang eerder open kan. Dit hangt af van het onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus. Er moet eerst gekeken worden hoe besmettelijk die is onder kinderen en of kinderen er ziek van worden. Pas als dat duidelijk is, gaan deze scholen niet eerder open dan 25 januari.
Als de middelbare scholen en hogere opleidingen eenmaal weer open gaan, moeten de leerlingen daar onderling wel weer anderhalve meter afstand houden. Deze regel is in de zomer losgelaten, maar wordt nu toch weer ingevoerd.
Avondklok
Er wordt al even gesproken over een avondklok. Rutte noemt het een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het zou een effectief middel zijn tot het beperken van thuisbezoek en groepsvorming op straat onder jongeren. Het kabinet wil het maximale doen zolang de lockdown geldt. Maar er moet wel goed gekeken worden naar de maatregelen.
Voor nu gaat de avondklok nog niet in, maar er wordt wel goed gekeken naar de voordelen ervan. Er wordt ook gekeken naar eventuele andere opties.
Reizen
Rutte komt ook met de oproep om niet te reizen tot en met maart. De enige uitzonderingen die genoemd worden zijn een zwaarwegend economisch belang of dringende familiekwesties.
Houd vol
2020 is afgesloten, maar we moeten volhouden. Met de start van de vaccinatie is het einde in zicht. Maar dat einde halen we niet zo snel, dat duurt nog wel een paar maanden. Maar samen kunnen we hier doorheen komen.
“Gelukkig zien we overal prachtige initiatieven. Professioneel en vrijwillig,” zegt hij. “De voorbeelden zijn eindeloos. En ik kan alleen maar zeggen, ga daarmee door. Want alleen zo halen we de eindstreep op de best mogelijke manier.”
Vaccinaties
Afgelopen week is begonnen met het vaccineren. De eerste prikken zijn gezet bij de zorgmedewerkers in de frontlinie. “We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben,” zegt minister De Jonge. “Volgende week zijn de verpleeghuizen aan de beurt. Daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuis wonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad.”
Door Sam Fish | Goeree-Overflakkee.nieuws