Kring Parkstad van het LGOG organiseert op maandag 17 februari 2020 in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum een lezing door dr. Serge Langeweg. Titel van deze lezing is 'Koempels onder Duitse druk'.
Nadat de Duitse troepen op 10 mei 1940 de Nederlandse grens in de buurt van Aken overschreden, waren de kolenmijnen rond Heerlen en Kerkrade de eerste grote bedrijven die hen in handen vielen. De mijnen waren nog intact. In augustus 1939 had de Nederlandse regering bepaald dat de mijnen bij een vijandelijke aanval niet vernield of onklaar gemaakt hoefden te worden. Wel lag de kolenproductie na de Duitse inval enkele dagen stil. Dat kwam door de stremming van het vervoer ten gevolge van de oorlogsomstandigheden. Het personeel kon de mijnen daardoor niet bereiken. Maar al na een kleine week was de productie op het gebruikelijke niveau.
In deze lezing wordt in gegaan op de wijze waarop de mijndirecties en de mijnwerkers omgingen met ruim vier jaar van steenkolenwinning onder Duitse druk. Hoe reageerden ze op Duitse maatregelen om de kolenproductie te controleren en in hoeverre was er speelruimte om de Duitse wensen en bevelen te omzeilen?
Dr. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Mijnbouw en arbeidsmarkt in Nederlands-Limburg. Herkomst, werving, mobiliteit en binding van mijnwerkers tussen 1900 en 1965.
Hij is als hoofd collectie en erfgoed verbonden aan Stichting Museumplein
Limburg in Kerkrade, die drie museale instellingen overkoepelt: Continium discovery center, Columbus earth center en Cube design museum.
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum.
Tevens wijzen wij u er graag op dat de tentoonstelling over de Mijnstreek in oorlogstijd genaamd ‘Kolen en Granaten’, nog tijdelijk te bezichtigen is in het Bernardinuscollege te Heerlen.