Lezing Jan Smeets over 50 jaar Pinkpop in Bernardinuscollege Heerlen

08 jan 2019, 15:32 Nieuws
dsc0195 800x450
Heerlen.Nieuws.nl
Het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) organiseert maandag 21 januari een lezing waarin Jan Smeets vertelt over een halve eeuw Pinkpop. De lezing vindt plaats in het Bernardinuscollege aan de Akerstraat 95 te Heerlen.
De entree bedraagt €5,-; leden van het LGOG hebben gratis toegang.

Pinkpop

De naam Pinkpop betekent “Pop met Pinksteren”.
Het eerste festival werd gehouden op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Deze eerste editie beschikte over een budget van bijna 10.000 gulden, dat is ongeveer 4.500 euro. Een entreebewijs kostte 2,50 gulden, iets meer dan 1 euro! Het programma bestond voornamelijk uit nationale popgroepen met Golden Earring als headliner. Er kwamen meteen al tienduizend bezoekers op af.
Pinkpop begon als eendaags festival, maar groeide uit tot een evenement van drie dagen van internationale allure. Voor de bezoekers van verder weg werden sleep ins georganiseerd en vanaf 1976 voor het eerst de festivalcamping. De bezoekersaantallen stegen naar vijftigduizend, met 1979 als een van de absolute topjaren. Wereldberoemdheden zoals The Police, Elvis Costello en Dire Straits traden toen op.
Na een moeilijkere periode in de eerste helft van de jaren ’80 slaagde Pinkpop er in om weer grote aantallen bezoekers te trekken.
De programmering was vaak een mix van relatief onbekende Nederlandse bands en grote internationale publiekstrekkers, zoals Alanis Morisette, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, The Rolling Stones en Metallica.
Vanaf 1987 moest het festival op een andere locatie georganiseerd worden vanwege een verbouwing van het sportpark. Het festival ging eenmalig naar Baarlo gehouden om vanaf 1988 in Landgraaf neer te strijken.
Inmiddels bestegen tijdens de 48 edities 831 verschillende artiesten de podia en bezochten in totaal ruim 2,5 miljoen bezoekers het festival.

Jan Smeets

De geschiedenis van Pinkpop is onlosmakelijk verbonden met Jan Smeets, degene die met een grenzeloze passie al bijna 50 jaar dit oudste nog bestaande popfestival ter wereld organiseert. In de documentaire Mr. Pinkpop van Jaap van Eyck uit 2013 staat de zoon van een mijnwerker, Jan Smeets, (Einighausen, 26 januari 1945), centraal. Hij is een bezeten control freak, een popfan in de pop-business maar ook een dorpsjongen die verknocht is aan de smaak van kersen uit zijn eigen boomgaard.
  • Datum: Maandag 21 januari 2019 om 19.30 uur;
  • Plaats: Bernardinuscollege aan de Akerstraat 95 te Heerlen;
  • Deze lezing is gratis voor leden van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG); niet-leden betalen €5,- contant bij binnenkomst;
  • Vooraf aanmelden kan per email: [email protected] of telefonisch via 045-5325094.
30 jaar pinkpop foto pim hendrix
Foto: Pim Hendrix