Koninklijk Paar op bezoek in Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen

11 sep 2015, 17:50 Nieuws
vastelaovend in limburg 2020
Politie Heerlen / RBT Heerlen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen donderdag 8 oktober 2015 een bezoek aan de voormalige Mijnstreek in Limburg. Zij bezoeken achtereenvolgens de gemeenten Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen.
Centraal bij dit streekbezoek staat de transformatie van Limburg: van de mijnen naar een toekomst vol economische mogelijkheden. Dit naar aanleiding van het Jaar van de Mijnen, waarin 50 jaar na de aankondiging van de mijnsluiting de voormalige mijnstreek haar verleden, heden en toekomst belicht.

Mijnverleden

In Kerkrade wordt het Koninklijk Paar ontvangen bij het raadhuis waar zij een ontmoeting hebben met de gouverneur van Limburg, en de burgemeesters van Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen. Daarna krijgen ze bij mijnwerkersmonument ‘d’r Joep’ uitleg over de symboliek en de betekenis van dit monument. Aansluitend volgt een bezoek aan het Museumplein: een ensemble van musea bestaande uit Columbus – earth theater, het Cube – design museum, en het Continium – discovery center. De Koning en Koningin verrichten in het nieuwe Columbus-earth theater de officiële ingebruikname van de 3 musea die vanaf eind oktober voor publiek geopend zijn.
Bij Schacht Nulland in Kerkrade vindt vervolgens een ontmoeting plaats met oud-mijnwerkers. In dit monumentale erfgoed krijgen de Koning en Koningin aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten een toelichting op het werken in de mijnen. Ook andere mijn-gerelateerde onderwerpen, zoals gevolgen voor de gezondheid, sociale aspecten, het erfgoed en het opkomend mijnwater, komen in de gesprekken aan de orde.

Toekomst

In Heerlen bezoekt het Koninklijk Paar het Arcus College op de Onderwijsboulevard. Daar wordt gesproken over hoe de mijnstreek een nieuwe economische en fysieke impuls krijgt, onder andere aan de hand van het project Internationale Bau Ausstellung Parkstad (IBA-Parkstad): een uit Duitsland afkomstige aanpak voor stedelijke vernieuwing.
Het Koninklijk Paar zal vervolgens in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Ook deze Brightlands Campussen zijn gericht op het geven van een economische impuls, ze focussen zich op de toekomst met innovaties, slimme diensten en big data.
De Koning en Koningin spreken aansluitend met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.

Economische ontwikkeling

Het streekbezoek wordt afgesloten in het stadhuis in Geleen, waar het Koninklijk Paar met ondernemers uit de voormalige mijnstreek spreekt over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst. Er wordt onder meer gesproken over de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat, innovatie en concurrentiepositie. Aan het gesprek nemen ondernemers deel van bedrijven die gerelateerd zijn aan het mijnverleden en/of de chemische industrie, maar ook ondernemers van relatief jonge, snelgroeiende bedrijven uit de maakindustrie, de dienstverlening en de logistiek.