Afgelopen zaterdag werden twee nieuwe wandelingen gelanceerd die in het teken staan van ons mijnverleden. De wandeling ‘Het Mijnverleden op straat’ - een samenwerking tussen
gemeente Heerlen, het Nederlands Mijnmuseum en
Visit Zuid-Limburg - en de ‘Pungelroute’.
Al wandelend ervaar je dat Heerlen een rijke mijntijd kende en dat niet alles uit die tijd is verdwenen.
Sterker nog, misschien loop je dagelijks langs panden of objecten die een link hebben met die tijd en heb je er geen weet van. Met deze nieuwe wandelingen leer je dus je eigen DNA kennen.
De wandelingen werden zaterdag gepresenteerd als kers op de taart na de oplevering van Warenhuis Kneepkens, het markante gebouw van Peutz in de Dr.Poelsstraat waar binnenkort het nieuwe Nederlandse Mijnmuseum gaat openen.
Nieuwe wandelroutes
De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Hoewel de mijnen al lang gesloten zijn, zijn de sporen uit het verleden nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is deze geschiedenis goed verstopt, maar tijdens het wandelen van deze nieuwe wandelroute van 3,3 km komt die zeker aan de oppervlakte. De nieuwe mijnwandeling ‘Het Mijnverleden op straat’ is voor 1 euro te verkrijgen in de Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad, bij het Nederlands Mijnmuseum en in de Visit Zuid-Limburg webshop.
De mijnwandeling is ook te combineren met de ‘
Pungelroute’, een route waar veertien ondernemers in het centrum van Heerlen aan meedoen.
Verstopt in hun etalages in de binnenstad van Heerlen, vind je hier pungels. Dat zijn blauw-wit geblokte theedoeken, die gevuld zijn met mijnwerkerskleding. En bij elke pungel vind je een afbeelding - met uitleg - die je meevoert naar de tijd van de mijnen op deze plek. Dat zorg voor nog meer inzichten over de speciale en kenmerkende mijntijd van deze regio.
Extra beleving
Om de beleving te verhogen kun je zowel bij de huidige locatie van het Nederlands Mijnmuseum als ook bij de nog te openen nieuwe locatie een virtuele video uit die tijd zien, na het scannen van een code. Zo leert jong en oud spelenderwijze iets over het lokale verleden van onze stad en regio.
En of dat nog niet genoeg is, worden er binnenkort drie ‘mijn’banken van Paul Koenen aan de wandeling toegevoegd. Met daarbij een stoeptegel waarop de virtuele video’s ook nog te bekijken zijn.
Op de landingspage
visitzuidlimburg.nl/heerlensmijnverleden staat meer informatie, is een mooie podcast te vinden en staan mooie beelden over het Heerlens Mijnverleden. Bij de huidige locatie van het Nederlands Mijnmuseum en de Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen Parkstad aan het Spoorplein 40, hangt ook een inspiratiescherm over deze fascinerende tijd.
In de toekomst volgen er nog bijpassende arrangementen.