Fernando Ricksen, de in Heerlen geboren oud-voetballer van onder andere Roda JC, Fortuna Sittard en het Nederlands elftal, is nu ALS-patiënt. Drie jaar nadat in 2013 die diagnose officieel werd gesteld, is zijn leven 8 maanden gevolgd voor een documentaire door regisseur Ronald Top.
De documentaire is een intens, emotioneel, maar vooral indrukwekkend portret geworden van een strijdbare man in de meest oneerlijke strijd van zijn leven.
‘Fernando Ricksen - De Finale Strijd’ is 24 april te zien om 22.00 uur bij RTL 7 en vanaf dan ook bij Videoland.
Ricksen twijfelde geen moment toen hij in de zomer van 2016 werd benaderd door de makers om mee te werken aan deze RTL 7-documentaire. Hij begreep als geen ander dat het eens niet zou gaan over zijn mooie momenten als voetballer, maar over de moeilijkste momenten van zijn leven: “Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.” De mooie momenten waren bovendien al bekend. Die stonden, net zoals zijn verslavingen en veroveringen, al in ‘Vechtlust’, zijn bestseller die in 2013 uitkwam en waarvoor de oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje destijds eigenlijk aan tafel zat bij Matthijs van Nieuwkerk.
"Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.”
Om zo volledig mogelijk te kunnen zijn, mocht de camera hem acht maanden volgen en alles filmen. Bijzonder momenten, zoals de ontmoeting met Cristiano Ronaldo in Madrid, maar ook de pijnlijke momenten. Hoe hij wordt aangekleed, gewassen en gevoed. Hij liet de camera zelfs toe in het ziekenhuis van Glasgow waar hij regelmatig zijn controles en operaties onderging. Alleen op de wc ging de deur dicht.
Het leverde een bijzonder document op. Niet eerder liet een bekende voetballer zich zo indringend filmen. De bijdrage van het VSB-fonds was zeer welkom, net als de samenwerking met Stichting ALS. Na berichtgeving in de Nederlandse en Britse pers over het belang van ‘Fernando Ricksen - De Finale Strijd’, waren het met name de voetbalsupporters die dit project omarmden en massaal geld doneerden. En dat is bewonderenswaardig, helemaal omdat het niet alleen fans van Glasgow Rangers waren die steunden, maar ook die van aartsrivaal Celtic die Ricksen jarenlang als vijand nummer één hebben gezien.