Een uniek project met een groen tintje in de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Terworm: het college wil in de voormalige bassins duurzame viskwekerij mogelijk maken.
Het oude ketelhuis en de slibgistingtanks gaan onderdak bieden aan vleermuizen en de rest van het terrein wordt omgedoopt tot natuur.
Wethouder Loek Damen: “Dit IBA-project sluit helemaal aan bij de duurzaamheidsdoelstelling van Heerlen. Er komt een nieuwe functie voor het gebied en de natuur krijgt weer volop de ruimte. Zo wordt het groene, natuurlijke karakter van stadspark Geleendal versterkt en blijft bestaand cultureel en industrieel erfgoed behouden”.
De vissen worden op een duurzame manier opgekweekt met minimaal gebruik van water en energie.
Elke maand worden jonge vissen aangevoerd en volwassen exemplaren opgehaald.
Ook komt er een moerasfilter dat nodig is voor zuivering en hergebruik van restwater.
Het pompenhuis blijft zoals het is, alleen de pompen worden vernieuwd.
De bomen op het terrein blijven behouden. In één exemplaar komt een kast voor steenuilen. 35 fruitbomen komen erbij als voedselvoorziening voor dassen en verder worden struiken en bosplantsoen ingezaaid.
De bestaande bebouwing die niet gebruikt wordt voor de viskwekerij krijgt een nieuwe functie, waaronder verblijven voor vleermuizen.
Op het terrein worden geen bezoekers toegelaten.
Nadat de raad en het college een eerste besluit hebben genomen, wordt de conceptvergunning zes weken ter inzage gelegd.
Als er in die periode geen reacties komen wordt de vergunning definitief verleend.
Om de viskwekerij op deze plaats te realiseren heeft het college wel nog de goedkeuring van de raad nodig om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan.