De gemeente Heerlen startte begin 2017 een selectieproces voor de nieuwbouw van een stadskantoor op de huidige locatie. Dit als onderdeel van een Europese aanbesteding. De gemeente stelde hiervoor een 'ambitiedocument' op waarin de hoofdlijnen zijn vastgelegd waaraan de nieuwbouw moet voldoen. Het is de bedoeling dat de gemeente in februari 2018 de opdracht kan gunnen aan de partij die aan de hand hiervan het best passende plan indient.
Uit het eerste selectieproces rolden drie consortia die het nieuwe stadskantoor willen gaan bouwen. Belangrijke onderdelen van een consortium zijn de aannemer en de architect. Bij deze aanbesteding zijn dat:
Zij gaan nu deelnemen aan de 'dialoogfase' van de aanbesteding met daarin maximaal 6 momenten van dialoog. Hierin kunnen de gemeente en de consortia verdere informatie over de gewenste situatie uitwisselen en evalueren, en kan optimaal gebruik worden gemaakt van de kennis van de marktpartijen.
Na deze dialoogfase kunnen de drie consortia een inschrijving doen. Die zal op basis van de gunningscriteria worden beoordeeld. De beste inschrijving wordt dan gegund in februari 2018.
Vanwege effectiviteit en efficiëntie gaf de gemeente in de vraagspecificatie aan een samenhang te willen zien tussen het nieuwe stadskantoor en het Stadhuis. Met het stadskantoor daarbij nadrukkelijk als kantorenfunctie met daarin de publiekshal, en het Stadhuis als het bestuurscentrum met daarin de Raadszaal met eventueel kantoren en/of vergadercentrum.
Daarbij kunnen dan meteen eerder geconstateerde problemen van het Stadhuis worden aangepakt, waaronder de klimatologische en akoestische situatie van de Raadszaal.
Op dit moment wordt op de locatie al onderzoek gedaan om de archeologische waarde goed in kaart te brengen en om op tijd met de sloop van het bestaande Stadskantoor te kunnen starten. Hiermee wordt het tijdsverlies gereduceerd mocht de locatie van (grote) waarde zijn voor de archeologie van Heerlen.
De nieuwbouw en aanpassingen aan het bestaande Stadhuis mogen in totaal maximaal € 23 miljoen gaan kosten.
De exploitatie (onderhoud, energie, voorzieningen et cetera) mag jaarlijks niet meer dan € 525.000,- gaan bedragen.
(Bedragen exclusief BTW en prijspeil 2017.)