Buurtkunstwerk ReCycle vrijdagavond 'officieel' onthuld

17 aug 2019, 13:03 Nieuws
dsc0279 1280x719
Heerlen.Nieuws.nl
Vrijdagavond werd tijdens een leuke bijeenkomst met buurtbewoners en alle 'helpende handjes' bij de totstandkoming, het kunstwerk 'Recycle' officieel onthuld.
De voorzitter van de wijkraad Aarveld/Bekkerveld bedankte iedereen die meegeholpen had het ruim 700 kilo wegende kunstwerk te realiseren. Vele mensuren waren er in gaan zitten de afgelopen weken, tijdens het 'kaalmaken' van de wielen en het monteren ervan op het stalen frame.
Afgelopen woensdag kon de bol met een mobiele kraan van het schoolterrein van het Bernardinuscollege, waarvan de projectgroep dankbaar gebruik mocht maken voor de montage van de fietswielenbol, naar 'de Kweekvijver' worden gehesen, in de rotonde op de driesprong van de St. Franciscusweg en St. Antoniusweg.

Kunstwerk

Het kunstwerk staat nu in het midden van deze rotonde waar al geruime tijd wisselende kunstwerken voor discussie en beweging zorgen.
Sinds oktober 2017 stond er het beeld ‘Jodium 131’ van Fabrice Hermans, dat onlangs ergens anders werd geplaatst.
Om de Kweekvijver niet droog te laten staan kwam er 'Recycle', een permanent beeld; bedacht, gedragen en gemaakt door de buurt. Onder de vleugels van de Stichting Wijkraad Aarveld/Bekkerveld werd een voorstel hiervoor ingediend bij het IBA-project 'Bewoners maken Parkstad'. Daarna konden de ideeën op papier en de handen uit de mouwen.

Maatschappelijke boodschap

Het kunstwerk wil niet alleen een lust voor het oog zijn, het draagt ook een maatschappelijke boodschap uit. Een boodschap die aansluit bij het streven van de gemeente Heerlen en de Provincie om meer burgers op de fiets te krijgen en meer aandacht te geven aan recycling. En dat op een verkeerspunt waar dagelijks zo’n 25.000 mensen langs komen op weg naar en van het centrum.

Recycle

Het beeld is opgebouwd met oude fietswielen van wisselende grootte op een inwendig skelet van ijzeren bogen. "Hoeveel wielen er precies zijn ingegaan weet ik niet, ik heb ze niet geteld. Ik schat ongeveer 370", zegt Paul Höppener, die vlak bij de locatie woont en het idee voor het kunstwerk opdeed tijdens een vakantie in Marrakesh in Marokko. "Dat moet ook bij ons komen, dacht ik, en met welwillende toestemming van de maker van het beeld in Marakesh, de Marokkaanse kunstenaar Rachid Assiraj, hebben we toen het plan voor Recycle verder uitgewerkt.
Ik dank hiervoor alle partijen die daaraan meegewerkt hebben: met name de gemeente Heerlen, die ons alle zorgen op het gebied van regelgeving uit handen heeft genomen. Maar ook de bedrijven en instellingen die ons aan fietswielen hebben geholpen, diverse rijwielzaken in Heerlen en de Rd4. Ook dank aan IBA Parkstad. Een speciaal woord van dank voor de Stichting Wereldwijd uit Eckelrade voor de hulp en advies bij het laswerk. En verder wil ik natuurlijk iedereen bedanken die heeft meegewerkt en de afgelopen tijd bevangen is geraakt met het 'bolvirus'."
dsc0264