Gemeenteraad Heerlen stemt vóór behoud mijnsteenberg

29 nov 2017, 22:57 Nieuws
dsc0235
Heerlen.Nieuws.nl
Ron Meijer van de SP noemde het vanavond tijdens de gemeenteraad een historisch moment: voor het eerst is er een meerderheid in de Heerlense gemeenteraad tegen afgraving van de mijnsteenberg van de ON-IV.

Weerstand

Bijna drie uur nam het debat in beslag, maar direct na aanvang stuitte het Plan van Transformatie op grote weerstand bij veel partijen. De angst voor vrijkomende asbest bij afgraving, de jarenlange overlast voor omwonenden en de manier waarop Sibelco jarenlang onterecht onderhandeld heeft over de verplichte herinrichting na 2020. Genoeg is genoeg. Heerlen moet nog altijd zelf belangrijk vinden wat binnen haar grenzen gebeurt en niet de Provincie, zo klonk het al snel.

Meerderheid

Uiteindelijk beslisten de SP, OPH, Stadspartij, CDA, PHB, Groenlinks, RPN, Hart Leers tegen de plannen van Sibelco en de Provincie en direct ook voor het behoud van de berg. Alleen de VVD, D66 en PvdA steunden de motie niet.
Wethouder Braeken moet de beslissing nu bij de Provincie toelichten en een nieuw plan bepleiten. Maar dan wel met behoud van de mijnsteenberg.
Daarin mag Sibelco mogelijk wel in de bestaande groeve doorgaan (maximaal 5 jaar), maar niet uitbreiden.

Tekst en bron: Stichting Behoud Mijnsteenberg ONIV