Max Verstappen wint de 70th Anniversary Grand Prix: “Geweldig resultaat”

Foto: Vesrstappen.com

Max Verstappen heeft op het circuit van Silverstone zijn eerste overwinning van het jaar behaald. In een strategische race, waarbij bandenslijtage een cruciale rol speelde, lag de Nederlandse Aston Martin Red Bull Racing-coureur na de start op de derde plek. In de openingsfase kon Verstappen het tempo van de Mercedes-coureurs goed volgen. Door langer door te rijden tot zijn eerste stop, kwam de Nederlander aan de leiding te liggen. Gestaag wist Max na de pitstops uit de lopen op de Mercedessen, die hem in het vervolg van de race niet meer konden bedreigen. Lewis Hamilton eindigde op P2, met daarachter Valtteri Bottas op de derde plek.

“Dit had ik niet verwacht. We hadden een goede dag en ik ben erg blij om te winnen”, laat Max na de race weten. “We hadden veel snelheid en een goede balans in onze auto en kenden geen problemen met de banden. De hele race liep lekker. Alles pakte goed uit: we hadden een goede strategie en hadden alles onder controle. We bleven pushen en het is een geweldig resultaat om hier te winnen.”

Banden

Max startte als enige in de top tien op de harde bandencompound, iets wat hem geen windeieren heeft gelegd. Verstappen licht de keuze voor het harde rubber toe: “Vorige week wilde niemand op de zachtste banden starten, dus waarom zou dat dit weekend anders zijn. Ik vond het een logische keuze. Voor mijn gevoel hadden we de juiste banden om de wedstrijd mee in te gaan en dat is gebleken.”

Verstappen blikt vervolgens terug op het begin van de race: “De start was heel goed. Er was niks aan de hand en daarna kon ik mijn eigen ronden rijden. Vervolgens probeerde ik wat druk te zetten op de Mercedes-auto’s, maar ik kwam er niet voorbij. Zij gingen vervolgens naar binnen en toen kon ik nog harder rijden dan daarvoor. Na de eerste stint leek het erop dat we erg goed waren op onze banden. Met deze zachte banden moet je heel netjes blijven rijden om ze niet kapot te rijden, dus ik denk dat we dat vandaag goed hebben gedaan. Na de pitstops kon ik mijn eigen race rijden en mijn voorsprong tot het einde uitbreiden.”

Realistisch

Ondanks zijn eerste overwinning van het seizoen, blijft Max realistisch met het oog op de volgende krachtmeting in Spanje: “We moeten van vandaag genieten en in Barcelona gaan we weer verder en dan zien we wel waar we staan. De zachtere banden lijken goed te werken op onze auto, maar in het algemeen komen we nog veel tekort. We zijn in ieder geval erg blij dat we vandaag hebben gewonnen.”

Vijfde race van het seizoen

Op een warm en zonnig circuit van Silverstone gaat de vijfde race van het seizoen van start. Max komt goed weg vanaf zijn vierde gridpositie gaat direct voorbij aan de als derde gestarte Nico Hulkenberg. Sebastian Vettel spint bij de eerste bocht. De Ferrari-coureur heeft geluk dat hij niet geraakt wordt door zijn concurrenten en kan als laatste zijn weg vervolgen.

De vanaf pole positie gestarte Bottas rijdt na de eerste ronde aan de leiding, op de voet gevolgd door Hamilton. De mannen van Mercedes zijn de race gestart op de medium compound band. Max, die de race is aangevangen op de harde band, kan de Mercedessen voor hem in de openingsfase goed bijhouden.

Bottas en Hamilton beginnen vervolgens meer en meer moeite te krijgen met hun banden en in ronde veertien komt Bottas dan ook binnen voor zijn eerste stop. Één ronde later volgt Hamilton zijn voorbeeld, waardoor Verstappen aan de leiding van de race komt te liggen. Over de boordradio meldt Max dat zijn banden nog in orde zijn. De Nederlander loopt zelfs uit op zijn naaste achtervolgers, en met een voorsprong van ruim 20 seconden op Bottas duikt Verstappen in ronde 27 de pits in voor zijn eerste stop.

Pushen

Met een nieuw setje medium banden onder zijn auto gemonteerd, komt Verstappen vlak achter Bottas de baan op. Op het verse rubber zet Max direct de aanval in en hij neemt bij Luffield de leiding over van de Fin. Via de boordradio krijgt Max te horen dat hij moet gaan pushen. In ronde 33 duiken Verstappen en Bottas tegelijk de pits in. Na een foutloze stop komt Max als tweede terug de baan op, met zo’n twee seconden voorsprong op Bottas en elf seconden achterstand op Hamilton.

Hamilton besluit langer door te rijden, terwijl Max met zijn nieuwere banden inloopt op de Brit. De leider in de WK-stand Formule 1 stopt in ronde 42 voor vers rubber, waardoor Max weer aan de leiding komt te liggen. Hamilton valt na zijn stop terug tot plek vier, maar maakt al snel korte metten met Leclerc voor plek drie. Kevin Magnussen valt in ronde 46 nog uit met technische problemen aan zijn Haas en is daarmee de enige uitvaller van de race. Hamilton loopt op zijn nieuwe banden met rasse schreden in op Bottas en haalt de Fin in met nog twee ronden voor de boeg.

Aan kop rijdt Max onbedreigd naar zijn eerste overwinning van dit seizoen en zijn negende zege uit zijn Formule 1-carrière. Achter hem eindigen Hamilton en Bottas op de tweede en derde plek. Charles Leclerc wordt vierde in zijn Ferrari, met daarachter Alexander Albon op de vijfde stek. De Racing Points van Lance Stroll en Nico Hulkenberg finishen als zesde en zevende, terwijl Esteban Ocon, Lando Norris en Daniil Kvyat de top tien completeren.

Bron en tekst: Verstappen.com

Foto’s: Copyright © 1996 – 2020 | Verstappen.com | All rights reserved

NORTHAMPTON, ENGLAND – AUGUST 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during qualifying for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 08, 2020 in Northampton, England. (Photo by Ben Stansall/Pool via Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool //
NORTHAMPTON, ENGLAND – AUGUST 09: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on trackduring the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 09, 2020 in Northampton, England. (Photo by Ben Stansall/Pool via Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool //
NORTHAMPTON, ENGLAND – AUGUST 09: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 09, 2020 in Northampton, England. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool //
NORTHAMPTON, ENGLAND – AUGUST 09: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands wins the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 09, 2020 in Northampton, England. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool //

Reacties