Carillon-concertreeks van Frank Steijns vanuit toren van de Pancratiuskerk

Foto: Heerlen Mijn Stad

Frank Steijns (André Rieu Orchestra) viert zijn 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier van Heerlen met tien jubileumconcerten in augustus. Een van de gasten van Frank Steijns is de
allerjongste carillonspeelster ter wereld.
De betreffende concerten zijn coronaproof, ze kunnen doorgaan zolang er de gepaste anderhalve meter afstand gehouden wordt door het publiek.

Een van de mooiste en modernste carillons van Nederland

Emile Roemer is blij verheugd, evenals deken Hans Bouman en theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd.
Het jubileum van de stadsbeiaardier trekt mensen uit heel Zuid-Limburg in augustus naar Heerlen.
De romaanse St. Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen huisvest een van de mooiste en modernste carillons die Nederland rijk is.
De bevolking van Heerlen schonk dit carillon samen met de Staatsmijnen op 2 augustus 1964 aan de stad.
De eerste beiaardier Harry Lückers werd vijf jaar later opgevolgd door Mathieu Steijns, in die tijd eveneens leraar aan de Heerlense muziekschool. Die gaf vervolgens, 25 jaar geleden, het stokje over aan zijn zoon Frank Steijns.

Renovatie

Frank begeleidde de renovatie in 2011/12. Hij voegde niet alleen twee klokken toe, bij de grondige opknapbeurt werden ook de verbindingen tussen de toetsen en de klokken gemoderniseerd. Supersterke Dyneema-vezelkabels van DSM sturen sindsdien namelijk het 49 klokken tellende carillon aan.
De band met het mijnverleden werd zo letterlijk en figuurlijk verstevigd. Ook nu, vijf jaar na het Jaar van de Mijnen M2015, herdenkt Frank die steenkolenmijnbouwerfenis.

Frank Steijns

Frank Steijns (violist en arrangeur bij het André Rieu Orchestra) bespeelt het carillon ook in Maastricht en Weert en neemt op André Rieu’s concertreizen vaak zijn mobiel carillon mee. Hij is daarmee de meest spelende beiaardier ter wereld.
Frank Steijns viert zijn zilveren stadsbeiaard-jubileum in Heerlen met tien concerten en speciale gasten.
Concerten vanuit de kerktoren mogen wél doorgaan omdat er voldoende ruimte is op de belendende pleinen in de Heerlense binnenstad.
Burgemeester Emile Roemer, deken Hans Bouman evenals Parkstad Limburg Theater-directeur Bas Schoonderwoerd omarmen dit unieke initiatief dat podiumkunstenaars steunt, juist nu in deze bizarre tijd.
Het publiek kan veilig op de terrassen van de horecazaken plaatsnemen of staand luisteren vanaf de omliggende pleinen: de Bongerd, het Pancratiusplein en het Wilhelminaplein. De anderhalve meter afstandsnorm is daar makkelijk te waarborgen.

Gasten

Eén van zijn gasten is de jongste carillonspeler ter wereld, de Belgische Elien Van den Broeck. Elien is Belgisch kampioene karate, en begon met carillonspelen op haar negende en is nu – 7 jaar later – al de vaste bespeler van het carillon van de Abdij van Postel (België), dat sinds de 12e eeuw de pleisterplaats is van de norbertijnen.
Frank nodigt daarnaast één van Nederlands grootste viooltalenten uit, Enzo Kok (winnaar van het Prinses Christina Concours), naast diverse andere gasten.
Beethoven komt langs (in het kader van het Beethoven-jaar, de 250e geboortedag), evenals J.S. Bach en Simon ten Holt; óók pop en jazz passeren de revue.

Programma

  • Zondag 9 augustus 15 uur – Gasten: violist Enzo Kok & klarinettist Emil Szarkowicz.
  • Dinsdag 11 augustus 11 uur – Glück Auf, Carboon! Zanger/gitarist Rim Steijvers & dwarsfluitiste Iris van Cleef.
  • Dinsdag 11 augustus 19 uur – Beethoven on Bells – Koen Van Assche, solo (stadsbeiaardier Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals; in het kader van het Beethoven-jaar).
  • Donderdag 13 augustus 19 uur – App Your Song (verzoekjes, solo Frank Steijns).
  • Zaterdag 15 augustus 19 uur – Jazz Around The Clock – Tamara Hoekwater (zang) & Pieter Vermeulen (gitaar) – ex Volumia!
  • Zondag 16 augustus 15 uur – ‘t Bronsgroen Carillon – accordeonist Carlo Plaum.
  • Dinsdag 18 augustus 19 uur – Elien Van den Broeck (de allerjongste carillon-speelster ter wereld uit het Belgische Meerhout).
  • Zaterdag 22 augustus 13 uur – J.S. Bach (Frank Steijns, solo).
  • Woensdag 26 augustus 19 uur – VerrasSing! Madieke Marjon, Christina Petrou en Joline Soomers zingen van pop tot klassiek.
  • Zaterdag 29 augustus 19 uur – Canto Ostinato meets Jazz – Jeroen van Veen & Mike Del Ferro.

Deze concerten zijn mogelijk dankzij de steun van Parkstad Limburg Theaters, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Stichting FSI, HeerlenMIJNstad, Rabobank, Cucina Italiana, SLIM Jazz & buro Marcel van der Heyden.

Kortom, Frank Steijns trakteert Zuid-Limburg met de hulp van deze partijen op een bijzondere concertreeks – geheel corona-proof – in het centrum van Heerlen vanuit de Pancratiuskerktoren!

Zie www.HeerlenMIJNstad.nl en volg de concerten via hun social media.

Reacties