Aantal aangetroffen valse eurobiljetten lager in coronacrisis

Foto:

In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2020 in totaal ruim 15.700 valse eurobiljetten uit roulatie gehaald. Dat is 23 procent minder dan in de eerste helft van 2019.
Deze afname concentreerde zich in het tweede kwartaal van 2020 (- 47 procent) en is toe te schrijven aan de economische lockdown tijdens de coronacrisis. Tijdens de lockdown is minder aan de kassa gekocht en is minder vaak contant betaald. De waarde van de contante betalingen aan de toonbank halveerde aanvankelijk zelfs, maar lijkt zich inmiddels weer langzaam te herstellen.

Kans aantreffen vals biljet klein

Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd 25 miljard eurobiljetten, is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein. De verreweg meest vervalste coupure in Nederland blijft het 50 eurobiljet.
Ook het aandeel van de vervalsingen met een ‘lage kwaliteit’ is onveranderd groot. Eurobiljetten zijn eenvoudig te controleren door de echtheidskenmerken te checken. Dat kan handmatig met behulp van de kijk-voel-kantel methode. Deze methode maakt het mogelijk om het merendeel van de valse biljetten snel te herkennen. Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de ECB zijn gecertificeerd.

Echtheidscontrole

Meer informatie over echtheidscontrole is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’.
Een goede controle zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Reacties