‘Thuisquarantaineverbod’ middelbare scholieren wekt wrevel

Foto: Wokandapix, via Pixabay

Middelbare scholieren die terugkeren uit een gebied met code oranje en daarom twee weken thuisblijven van school omdat ze thuis in quarantaine zijn, overtreden de Leerplicht­wet.
Hun ouders riskeren een boete, waarschuwt het ministerie van Onderwijs. Het gaat dan om spijbelen.

Thuisquarantaine

De kans dat een land of een bepaald gebied tijdens de vakantie van geel naar oranje of zelfs rood gaat, wordt groter. Recent gebeurde dat bijvoorbeeld in de provincie Antwerpen in België, en ook ‘groot-Barcelona’ is inmiddels oranje gekleurd.
Terug in Nederland moeten ouders en kinderen ouder dan twaalf die daar geweest zijn dan twee weken in thuisquarantaine, zo luidt het dringende advies van de overheid.
Maar dat geldt dus niet voor de scholieren. De Tweede Kamer is het er niet mee eens: als mensen doelbewust afreizen naar een land waarvoor een negatief reisadvies van kracht is, dan is het inschakelen van Leerplicht logisch, maar niemand kan weken vooruit in de toekomst kijken en weten wat er in een ‘veilig’ land te gebeuren staat.

Soepelheid mag, maar geen garantie

Het maakt voor de Leerplichtwet niet uit of een land al voor vertrek oranje was, stelt het ministerie. De leerplichtambtenaar weegt altijd de omstandigheden mee en kan ervoor kiezen om geen boete op te leggen wegens de uitzonderlijke tijd waarin we leven, maar een zekerheid is dat niet. De vraag is dus nu wat zwaarder moet wegen: de volksgezondheid of de leerplicht. Veel partijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om deze zomer af te wijken van de wet, omdat ze vrezen dat anders het draagvlak voor de thuisquarantaine afneemt. Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Reacties