Ex-kankerpatiënten kunnen zich binnenkort beter verzekeren

Foto: Foto dMiguel Á. Padriñán via Pexels

Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad mag vijf jaar na genezing niet meer worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Ook mensen die ouder zijn dan 21 hoeven straks na tien jaar niet meer te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra hoge premies.
De ministerraad stemde hier deze week mee in op voorstel van minister Hoekstra van Financiën.

Verzekeringen

De minister, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben met elkaar afgesproken dat ex-patiënten op dezelfde manier behandeld worden als mensen die geen kanker hebben gehad. Als iemand is genezen van kanker mag een verzekeraar daar, na de vastgestelde termijn van 5 of 10 jaar, niet meer naar vragen.
Het gaat om overlijdensrisicoverzekeringen en op verzoek van de verzekeraars ook uitvaartverzekeringen.

Termijn

Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten moeite kunnen hebben om een verzekering af te sluiten. Ook moeten ze hogere premies betalen of ze worden geweigerd. Dat is dus straks niet meer het geval.
Met de 5‑jaarstermijn tot 21-jarigen is Nederland een koploper in Europa.

De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt.

De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder.

Reacties