Verleden komt tot leven in het Romeins Kwartier in Heerlen

Foto: Gemeente Heerlen

Zaterdag 11 juli 2020 lanceerde de gemeente Heerlen in samenwerking met Visit Zuid-Limburg de Romeinse Route, een handige en leuke voettocht door het Romeins Kwartier.
Hier is ook een BooQi voor ontwikkeld, een uitvouwbare informatiekaart op klein formaat. Met deze route loop je dwars door het Romeins Kwartier langs alle hoogtepunten: vindplaatsen, kunstwerken, belangrijke gebouwen en archeologische opgravingen.
Super handig én leuk om in korte tijd veel te leren over voormalig

Coriovallum

In het Romeins Kwartier ontdek je Coriovallum anno nu. Je bewondert de indrukwekkende archeologie, maar proeft ook de moderne sporen van het eeuwenoude erfgoed: liefde voor kunst, handel, ambacht en architectuur. Ze hebben het Coriovallum nooit verlaten.
Je ontdekt er een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen.
Ontdek het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’ met de Romeinse route.

Ga op pad, treed in de voetsporen van de Romeinen en leer het Romeins Kwartier écht kennen. Het routeboekje is voor 1 euro verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg shop van Heerlen en bij de musea en verschillende winkeliers in het Romeins Kwartier.

Een optimale beleving

Om het Romeins Kwartier écht tot leven te brengen zijn er diverse podcasts ontwikkeld, zodat bezoekers helemaal kunnen opgaan in Romeins Heerlen, is er een Geocaching route om het verleden op een speelse manier te ontdekken en zijn er diverse inspiratieschermen geïnstalleerd op locatie. Ontdek het allemaal op: visitromeinskwartier.nl

Over Romeins Kwartier Heerlen

In opdracht van de gemeente Heerlen, in samenwerking met IBA Parkstad en andere partners wordt eraan gewerkt om het Romeinse verleden van Heerlen een nieuwe plek, midden in de stad te geven. Die plek wordt het Romeins Kwartier: daar wordt archeologie een belevenis van nu. Het doel is om het rijke Romeinse verleden terug te brengen in de openbare ruimte, in de harten van Heerlenaren en in het bewustzijn van iedere bezoeker.
Niet met oude zuilen en poorten, maar juist via moderne pleinen, straten en gebouwen kun je het Romeinse verleden beleven. Bijvoorbeeld in de musea en openbare gebouwen, die hier dicht bij elkaar liggen.
De bewoners en ondernemers zijn trots op hun Romeins Kwartier. Je bent welkom!

Informatie

Meer weten? Kijk op visitromeinskwartier.nl en romeinskwartierheerlen.nl.

De Romeinse route werd geheel in stijl geopend door (v.l.n.r.) Anya Niewierra (algemeen directeur Visit Zuid-Limburg), Mathea Severeijns (directeur IBA Parkstad) en Jordy Clemens (wethouder Erfgoed Heerlen).

Reacties