SCHUNCK in Heerlen start vanaf 2 juni langzaam weer op

Het SCHUNCK Glaspaleis komt langzaam weer tot leven na de lockdown.
Foto: SCHUNCK

Culturele instelling SCHUNCK in Heerlen gaat in fasen activiteiten en dienstverlening weer opstarten. Het gaat om zowel de muziek- en dansschool, de bibliotheek als het museum.

Nadat SCHUNCK Muziek en Dans sinds 25 mei weer individuele muzieklessen aanbiedt, gaat op dinsdag 2 juni ook de bibliotheek weer open. Weliswaar voor een maximum aantal bezoekers tegelijk en volgens de RIVM-maatregelen. Voor groepslessen muziek en dans wordt in de tussentijd nog een oplossing gezocht.
Als laatste zal op 16 juni het museum de deuren weer openstellen voor (een beperkt aantal) bezoekers.

SCHUNCK Museum

Op 16 juni is de openstelling van het museum voor publiek met een expo over de ideeënwedstrijd The Heerlen Rooftop – Uit je Dak over hoe de Heerlense daken er in 2040 uit zouden kunnen zien.
Op dezelfde dag wordt ook Driver’s Seat X Aad de Haas opengesteld. In de aanloop naar 100 jaar Aad de Haas hebben de jongeren van Driver’s Seat namelijk zelf een eigen tentoonstelling, Omarm me, samengesteld met werken van Aad de Haas. Thuis is het nu al mogelijk om de onzichtbare collectie van Driver’s Seat X Aad de Haas te bewonderen.

Daarnaast werkt sinds 25 mei beeldend kunstenaar Jan Rothuizen aan de 3D-installatie ‘Souvenir’ in de vitrine van het SCHUNCK Glaspaleis. Herinneringen aan, observaties van en notities over Heerlen waren inspiratie voor de lampionneninstallatie die 8 juni af zal zijn. De vitrine is vanaf de Bongerd te bekijken.

Beperkte dienstverlening

Bezoekers aan het SCHUNCK Glaspaleis moeten rekening houden met een beperkte dienstverlening. Leestafels blijven bijvoorbeeld volgens landelijke richtlijnen gesloten. Een tijdschrift of krant in de bibliotheek komen lezen kan helaas daarom nog niet. Studeren met eigen laptop kan wel, maar het aantal plekken is beperkt.

SCHUNCK Bibliotheek

Wie de bibliotheek bezoekt moet verder rekening houden met een verplicht winkelmandje. Er wordt ingezet op extra gastvrouwen en -heren die bezoekers ontvangen en begeleiden bij de nieuwe gebruiken.
Boeken kunnen weer ingeleverd worden, maar SCHUNCK roept bibliotheekleden op niet allemaal tegelijk te komen. Tot 21 juni worden er nog geen boetes gerekend, dit om spreiding van het inleveren van boeken te stimuleren.

Spannend maar ook verheugd

Projectleider van de heropening en hoofd Bibliotheek Sandra Uijlenbroek geeft aan: “We vinden het best spannend hoe het allemaal zal gaan. Zeker in een groot en multifunctioneel gebouw als het Glaspaleis, waar ook weer muzieklessen gegeven worden en de horeca opengaat. Daarom is er hard gewerkt om het Glaspaleis zo in te richten, dat een bezoek zo veilig en prettig mogelijk is. Maar we hebben er nu vooral heel veel zin in en hopen er samen met de bezoekers een fijn weerzien van te maken!”

Details over de richtlijnen en maatregelen zijn te vinden op www.schunck.nl/corona.

Tekst bij foto:

In de vitrine werkt beeldend kunstenaar Jan Rothuizen aan een 3D-installatie waarin hij zijn ‘souvenirs’, notities en observaties aan het Heerlense leven verwerkt.

Reacties