Dodenherdenking en Bevrijding: Heerlen vlagt op 4 en 5 mei

Foto: Stichting Comité 4 en 5 mei Heerlen

Oproep aan iedereen om op 4 en 5 mei te vlaggen uit respect voor al die mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid, voor al die mensen die slachtoffer werden van het nazi-regime, slachtoffer vanwege hun religie, geaardheid, ras.
Op 4 mei kan dit jaar de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok worden gehangen. Laten we dat dan ook zoveel mogelijk doen.

Op 5 mei staan we stil bij vrijheid, die we aan elkaar doorgeven. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is. Vrijheid die bijzonder is.
We tonen die dag dat onze bevrijders en ons de hoop hebben gegeven dat er altijd weer een positieve toekomst is.

Heerlen vlagt op 4 en 5 mei

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats.
Daarom vraagt het gemeentebestuur en het Comité 4 en 5 mei aan iedereen in Heerlen om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Kransen

Bij de oorlogsmonumenten in Heerlen en Hoensbroek, en bij het Joods monument worden kransen gelegd namens alle Heerlenaren.
Dit gebeurt in Heerlen aan de Akerstraat door burgemeester Emile Roemer, en in Hoensbroek door wethouder Martin de Beer, met telkens één vertegenwoordiger van het van het kindercollege.
Het tijdstip waarop dit gebeurt is anders dan normaal. Om drukte te voorkomen, wordt dit niet bekend gemaakt.

Toespraak burgemeester

Ook houdt burgemeester Emile Roemer een toespraak die opgenomen wordt op film. Scholiere Nina Wijzenbeek draagt een gedicht voor.
De kransleggingen, toespraak en voordracht worden op beeld vastgelegd.
Vanaf 13.00 uur zijn deze filmbeelden op 4 mei te zien op de facebookpagina en de website van de gemeente Heerlen, op de website van het comité 4 en 5 mei en nog andere social media kanalen.

Bevrijdingsdag 5 mei

De vlag gaat in Top. Op 5 mei wordt u door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Comité 4 en 5 mei Heerlen, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen.

Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding.
Op deze dag kunt u stilstaan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel uw verhaal!

Reacties