Ook openbaar vervoer staat weer stil bij Nationale Herdenking

Foto:

Maandag 4 mei staan alle treinen en bussen van Arriva en NS om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking. Alle buschauffeurs en machinisten krijgen de instructie het voertuig, indien mogelijk, op een veilige plaats stil te zetten.
Op deze manier wil het openbaar vervoer reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook op de stations wordt dan de stilte in acht genomen.

Herdenking en eerbetoon

Via omroepberichten in de treinen en op de stations worden de twee minuten stilte aangekondigd.
Bij zoveel mogelijk stations en kantoren van NS hangt op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei wappert de vlag in top om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Geen herdenkingsbijeenkomsten

Elk jaar vinden op 4 mei op diverse stations herdenkingen plaats. Vanwege de coronamaatregelen gaan de herdenkingsbijeenkomsten dit jaar echter niet door.
Om toch de slachtoffers te gedenken legt NS kransen, dit gebeurt zonder ceremonie, genodigden en publiek.
Ook de jaarlijkse ceremonie bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoormedewerkers is geannuleerd. Wel zullen er kransen geplaatst worden bij het monument.

Fakkelspeldje

Als blijk van betrokkenheid en respect dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Reacties