Ook traditonele wielercriterium door Heerlen-centrum gaat dit jaar niet door

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Nadat de UCI de wielerkalender opnieuw heeft ingedeeld en de Nederlandse Corona maatregelen bepalen dat er tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden heeft de organisatie van de RaboRonde Heerlen besloten om in 2020 geen criterium te organiseren.

Organisator Chris Tiekstra: “De Tour de France vind dit jaar plaats van 29 augustus tot en met 20 september. Ons evenement is een na-Tour criterium en dus zou het logisch zijn om de RaboRonde Heerlen te verplaatsen naar de eerste vrijdag na de Tour en dat is 25 september. Maar dat is wel heel kort na 1 september en het is nog volstrekt onduidelijk hoe en wat er na 1 september in Nederland mogelijk is.”

Financiële en gezondheidsrisico’s

“Uiteindelijk hebben wij besloten om dit jaar geen RaboRonde te organiseren. Naast een financieel risico maken wij ons vooral zorgen om de mogelijke gezondheidsrisico’s. Normaal komen er 40.000 mensen kijken. Een criterium direct na de lockdown zou mogelijk nog meer toeschouwers trekken en dan is de kans op een sterke toename van het aantal coronabesmettingen enorm. Dat wil niemand op zijn geweten hebben.”

Veel overleg

Het besluit is niet zonder overleg tot stand gekomen, zegt Tiekstra. “Er is overleg geweest binnen ons bestuur en vervolgens met onze partners, dat zijn onze vaste sponsors. Hieruit kwam de wens naar voren om het evenement door te laten gaan. De passie voor de wielersport is nu eenmaal groot. Maar dat was vooral een buikgevoel. We kunnen niet met ons hart besluiten, we moeten dat met ons hoofd doen. Er werd al snel duidelijk dat vrijwel iedereen, met pijn in het hart, adviseert om dit jaar over te slaan. Het is niet anders.”

De komende weken is de organisatie druk doende om te overleggen met de vele leveranciers om zodoende onnodige kosten te vermijden.
Anderzijds was er al heel veel geregeld en waren er afspraken gemaakt vooruitlopend op een definitief besluit.

Vrijdag 30 juli 2021 eerstvolgende RaboRonde

Daarna zullen alle pijlen gericht worden op vrijdag 30 juli 2021, de datum van de volgende editie van de RaboRonde Heerlen.