Rd4 roept op om textiel nog even thuis te bewaren

Foto: Wikipedia

Normaal gesproken is Rd4 blij dat burgers hun kleding naar de ondergrondse textielcontainers en de containers op de milieuparken brengen. Echter door de coronacrisis kan Rd4 momenteel geen textiel verwerken. Kleding wordt tijdelijk opgeslagen en hierdoor verslechtert de kwaliteit. Daarom roept Rd4 op om het textiel nog even thuis te bewaren.

Corona dwingt tot stoppen sortering

Op 16 maart heeft Rd4 moeten besluiten om het sorteren van textiel in het Rd4-textielsorteercentrum in Heerlen stil te leggen. Ook de Rd4-kringloopwinkels, waar de kleding, schoenen en tassen worden verkocht, zijn tijdelijk gesloten. Normaal gesproken werken bijna 110 medewerkers, met achterstand tot de arbeidsmarkt via de sociale werkvoorziening WSP, in het Rd4 textielsorteercentrum, schouder aan schouder, om textiel te sorteren.
Roger Wetzels, manager grondstoffen bij Rd4: “Dat was voor ons de reden om te stoppen met het sorteren van de kleding. We willen voorkomen dat medewerkers besmet worden met het virus. Onze ondergrondse textielcontainers en de textielcontainers op onze milieuparken zijn gewoon open en burgers maken hier uiteraard massaal gebruik van. We verwerken per dag meer dan 8 ton kleding. Omdat er nu geen verwerking plaatsvindt en geen afzetmogelijkheden zijn, wordt het textiel tijdelijk opgeslagen in onze magazijnen.”

Opslag verslechterd kwaliteit kleding

Bij langdurige opslag gaat de kwaliteit van het textiel behoorlijk achteruit. En dat kan betekenen dat het textiel, als deze crisis voorbij is, niet meer bruikbaar is. Roger Wetzels vervolgt: “Dan zouden we de kleding helaas moeten vernietigen en dat willen we natuurlijk niet. Circulariteit staat bij ons hoog in het vaandel. Vernietigen is enorm zonde. We vragen daarom iedereen om het textiel in deze periode thuis te bewaren, totdat de sortering weer kan worden opgepakt.”

Bewaar de kleding even thuis

Rd4 roept burgers op om even geen gebruik te maken van de ondergrondse textielcontainers of de textielcontainers op het milieupark. Ook wordt gevraagd om het textiel niet weg te gooien via de restafvalcontainer.
Bewaar het liever even in huis en bied het aan zodra het weer kan. Uw textiel krijgt zo een tweede kans, zelfs als het kapot of beschadigd is.

Overzicht

Voor een compleet overzicht van de aanpassingen in de dienstverlening van Rd4 kunt u terecht op www.rd4.nl/corona of houd de Milieu App in de gaten.

Reacties