Kabinet scherpt anti-coronamaatregelen verder aan

Foto: Pete Linforth via Pixabay

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om de door de overheid afgekondigde maatregelen ter indamming van de verspreiding van het SARS-CoV-2 in hun gemeente te kunnen handhaven.

Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om ervoor te zorgen dat mensen zich strikter houden aan een aantal maatregelen, zoals het betrachten van een onderlinge afstand van tenminste anderhalve meter en het zo min mogelijk aangaan van contact met anderen.

Álle bijeenkomsten tot 1 juni verboden!

De premier maakte een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking een compliment voor het gehoor geven aan de opgelegde maatregelen, maar kondigde tevens strengere maatregelen aan omdat er nog steeds mensen zijn die menen dat ze zich niks van die maatregelen hoeven aan te trekken. Hij richtte zich nog eens tot jongeren en wees hen op hun verantwoordelijkheid: “je leeft niet alleen voor jezelf”. Ook gaf de premier aan zich onder de huidige omstandigheden te irriteren aan de volle stranden en parken en aan – wat hij noemde – de ‘schijt aan corona-feesten’. Het doel van de maatregelen is en blijft bescherming van de ouderen en fysiek zwakkeren én voorkomen dat ons zorgsysteem overbelast raakt, zo beklemtoonde hij.

Asociaal

Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie noemde hen die slordig en laconiek omgaan met de opgelegde maatregelen asociaal en somde de maatregelen nog eens op waaraan eenieder geacht wordt zich te houden:

  • alleen naar buiten voor werk en voor boodschappen;
  • altijd erop letten minstens anderhalve meter afstand tot een ander te bewaren;
  • een frisse neus halen: zo veel mogelijk alleen;
  • zoek geen groep op, vermijd sociale contacten zoveel mogelijk;
  • beperk bezoek thuis tot maximaal 3 mensen tegelijk en ook dan moeten alle aanwezigen anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen.

Verbod op samenkomsten

Om de opgelegde maatregelen effectiever te laten zijn verscherpte de minister het verbod op samenkomsten. Alle samenkomsten, óók die van minder dan 100 mensen, zijn vanaf nu tot en met 31 mei verboden.

Verder liet de minister weten dat burgemeesters een lokale noodverordening van kracht kunnen laten worden, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om bepaalde locaties (parken, speeltuinen) te sluiten voor bezoekers, om groepsvorming van 3 of meer personen (die geen gezinsleden zijn) tegen te gaan en winkels te sluiten die de richtlijnen van het RIVM niet handhaven (deurbeleid, afstand e.d.). Ook in winkels en in het openbaar vervoer geldt dat mensen onderling een afstand van anderhalve meter in acht moeten nemen. Jonge kinderen mogen van Grapperhaus nog wel samen spelen, “maar, ouders, gebruik je verstand”, zo voegde hij daaraan toe.

Wat markten betreft waarop voedsel wordt verkocht gaf de minister aan dat die voorlopig open kunnen blijven, mits men zich ook daar strikt houdt aan een minimale onderlinge afstand van anderhalve meter. Als dat in de praktijk niet lukt kan de burgemeester beslissen dat de markt dicht gaat.

Tenslotte maakte Grapperhaus bekend dat er strenger zal worden gehandhaafd, waarbij forse boetes kunnen worden opgelegd. Daarbij moet worden gedacht aan boetes van 400 euro voor particulieren en boetes tot 4000 euro voor bedrijven.

Quarantainebeleid aangescherpt

Ook minister Hugo de Jonge kondigde enkele maatregelen aan. Het quarantainebeleid wordt strenger: wanneer in een gezin één persoon koorts heeft worden álle gezinsleden geacht thuis te blijven, met uitzondering van gezinsleden (mits zonder klachten) die werken in vitale sectoren en cruciale beroepen. Verder liet de minister weten dat kappersbedrijven, nagelstudio’s en vergelijkbare bedrijven de deuren moeten sluiten. Een fysiotherapeut kan daarop een uitzondering zijn, mits er een doktersadvies is gegeven voor behandeling.

Verder lieten De Jonge en de vandaag als opvolger van minister Bruno Bruins geïnstalleerde Martin van Rijn weten dat in Rotterdam een landelijk coördinatiecentrum wordt ingericht en dat er hard wordt gewerkt aan de uitbreiding van het aantal IC-bedden. Ook wordt in samenwerking met het bedrijfsleven de productiecapaciteit voor het maken van beademingsapparatuur fors opgevoerd.

Reacties