DMFF proudly presents ‘Dutch Mountain Fiets Film Festival’

Tour de France 1965, Stage 1
Foto: Archief dmff

Dare & Endure, durf en hou vol. Dat is het motto van het Dutch Mountain Fiets Film Festival op vrijdag 20 maart in een van Nederlands mooiste filmzalen, het Royal Theater in Heerlen. Een bomvolle avond met drie fietsfilms en podiumgasten. Een niet te missen programma voor actieve en passieve fietsliefhebbers en filmfanaten. En voor alle anderen.

Documentaire van Claude Lelouch

De avond begint met …Pour un maillot jaune, een documentaire uit 1968 zonder woorden die een hommage brengt aan de Tour van 1965, toen de latere winnaar Gimondi zij aan zij streed met Anquetil, Merckx en Raymond Poulidor, de onlangs overleden grootvader van Mathieu van der Poel.
Regisseur Claude Lelouch, bekend van Les Uns et les Autres uit 1981, laat in twintig minuten la douce France uit vervlogen tijden zien.

Filmen in koers

Daarna betreedt cameraman Ronald van der Kolk het podium. Hij vertelt over de gevaren van het filmen tijdens een wielerkoers. Beïnvloedt hij de koers wel eens? Hoe gaat hij om met hinderlijke supporters? Dat gaan we van hem horen die avond. We laten ook beelden zien van cameralieden aan het werk tijdens de Tour. En heb je zelf een vraag aan hem? Laat het ons weten via Facebook of e-mail en maak kans op een van de 5 DMFF-shirts!

Na de pauze volgt de tekenfilm 14. Deze eindexamenfilm van de topschool voor grafische animaties MoPA zoomt in op de Tour de France van 1914, de laatste voor La Grande Guerre.

The Flying Scotsman

Hoofdfilm is de documentaire The Flying Scotsman (2006), die het tragische verhaal vertelt van Graeme Obree. Deze obsessieve pionier in de wielersport ontwikkelde enkele aerodynamische fietsen en nieuwe fietshoudingen. In een van zijn fietsen monteerde hij een wasmachinelager. Zowel met de tucked-positie als de Supermanhouding vestigde hij het werelduurrecord. De UCI reed hem echter stevig in de wielen door zijn manier van fietsen te verbieden. Maar dat is slechts een deel van de obstakels die Obree op zijn fietspad tegenkwam. Dopingplicht binnen zijn ploeg, een verongelukte broer, zelfmoordpogingen, echtscheiding, hoeveel kan een mens hebben? Gelukkig is dare & endure hem wel toevertrouwd. Regisseur Douglas Mackinnon, bekend van Sherlock en Line of Duty, maakte er een bijzondere film van.

Graeme Obree zelf wil niets met de film te maken hebben. Niet omdat hij hem slecht vindt, maar omdat hij er geen cent voor heeft gekregen. Het Dutch Mountain Film Festival wil de Schot tegemoetkomen door hem hetzelfde bedrag als voor de filmrechten (500 euro) te betalen.
Jaap van Hoof van Endura is aanwezig om over Obree en zijn windtunneltest te vertellen.

Informatie

  • Dutch Mountain Fiets Film Festival;
  • Vrijdag 20 maart, Royal Theater Heerlen;
  • Aanvang 19.00 uur – einde 22.30 uur;
  • Ticketprijs € 15,- ;
  • Klik hier voor meer informatie en tickets.
Foto: Erik Boschman / Archief dmff

Reacties