Uit je Dak – The Heerlen Rooftop Project in Schunck

Foto: Schunck

SCHUNCK start onder de titel ‘Uit je dak’ het eerste project uit een reeks van drie die alle onder één noemer gevat worden: The Heerlen Rooftop Project.

Het museum van SCHUNCK toont vanaf 21 april de 53 ontwerpen die voortkomen uit een internationale ideeënprijsvraag die SCHUNCK in 2019 voor professionals uitzette. Uit elf landen werden projecten ingediend waarvan een internationale jury in januari 2020 drie projecten als winnaars geselecteerd heeft.

The Heerlen Rooftop Project

SCHUNCK zet met The Heerlen Rooftop Project – samen met stakeholders in de regio, experts en de lokale gemeenschap, jong en oud – een beweging op gang om daken in de stad duurzaam en klimaat-georiënteerd in te richten, te vergroenen en in gebruik te nemen.
Het grijze dakenlandschap in Heerlen centrum biedt een ontzettend groot en onbenut potentieel om het urgente thema ‘klimaat’ duurzaam voor de toekomst aan te pakken.

Na ‘Uit je dak’, dat een bewustwording van de mogelijkheden op gang wil brengen, volgt in 2022 het 1e Rooftop festival, genaamd ‘Op je dak’, ter verdere stimulering.
In het vervolg zullen regelmatig Rooftop festivals plaatsvinden, onder het motto Pak je dak. Die moeten geleidelijk bijdragen aan een duurzame verandering van het dakenlandschap.

Drie winnende ontwerpen (ieder €10.000,-), in willekeurige volgorde

Less Building, More People – A festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)

World of Wonder door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Jury van de internationale ideeënprijsvraag

De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann.
Zij werden gesteund door een zakelijke jury, zonder stemrecht. Die bestond uit Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

Proeftuin op dak parkeergarage Putgraaf

In aanvulling op de tentoonstelling wordt het dak van parkeergarage De Putgraaf als een experimentele proeftuin ingericht. Dit gebeurt van ongeveer half april tot en met eind september.
Op deze plek met een prachtig uitzicht over de stad vinden dan regelmatig activiteiten plaats voor publiek, deskundigen en scholen.
Het dak is buiten deze activiteiten niet vrij toegankelijk!

Informatie

Meer informatie over programma en activiteiten via schunck.nl.
In ieder geval al bekend:

  • Vrijdag 5 juni, Rooftop symposium
  • Zondag 21 juni, Dag van de Architectuur 2020

Reacties