Lichtstoet Heerlen trekt weer door de Heerlense binnenstad

Foto: Lichtstoet Heerlen

Dinsdagavond vanaf 20.11 uur rolt en loopt weer een sfeervol verlichte Lichtstoet door het centrum van Heerlen.
Bijna 50 feestelijk verlichte groepen en wagens trekken dan aan het publiek voorbij dat nog eenmaal de vele verlichte carnavalswagens kan bewonderen voordat die weer voor een jaar in de stalling verdwijnen of afgebroken zullen worden.

Het evenement is voor publiek gratis toegankelijk.

Route

De Lichtstoet Heerlen start vanaf de Geleenstraat. Vandaar gaat het door de Geleenstraat naar het Pancratiusplein, de Pancratiusstraat, over de Bongerd via de Saroleastraat naar de Van der Maesenstraat / Schinkelstraat waar de ontbinding is van de stoet.

Historie Lichtstoet

C.V. Der Neu Generasie onder leiding van Ronald Strolenberg samen met Frits Pelt wilde iets doen ter ere van het 1 x 11 jarig bestaan van de Sjwahilis. Het idee van een “Truuktoch” kwam eruit.
Het moest een evenement worden wat de mensen op de carnavalsdinsdag weer terug de stad in moest krijgen zodat ze ook de abdicatie van de stads prins konden meemaken. Tot nu toe was er weinig te doen op dinsdag in de stad. De mensen van Heerlen gingen naar het Klonentrekken in Kerkrade of naar het Sjpasskapelletreffe in Maastricht.
Het moest de ‘terug-tocht’ worden van carnavalswagens voordat ze weer de stalling ingingen voor een jaar. Vandaar de naam : “Truuktoch”.

Truuktoch

In 1997 was dan ook de eerste Truuktoch. Het publiek kon de wagens nog een laatste keer zien, maar nu verlicht. Het werd een uniek evenement in Parkstad en het publiek kwam ook terug naar de stad op dinsdag. Het doel was bereikt.

In het begin was er wel wat verwarring over de naam. Velen dachten dat het om trucks ging (grote auto’s). Maar het was toch echt een verlichte carnavalsoptocht.

In 2003 kreeg Der Neu Generasie hulp van C.C. 2000, een redelijk nieuwe carnavalsvereniging (onder leiding van Maurice Gielis). Een leuke samenwerking tussen 2 verenigingen. Een jaar later werd de fakkel van de Truuktoch volledig aan hun overgedragen.

Lichtstoet Heerlen

In 2005 veranderde de vereniging hun naam in C.V. De Lichtvegers en doopte de Truuktoch om in ‘Lichtstoet Heerlen’. Maar behalve de naam is er niets veranderd. Het is nog steeds een verlichte carnavalsoptocht die door het centrum van Heerlen trekt op de carnavalsdinsdagavond.