Laatste week vóór de Heëlesje Vastelaovend gaat beginnen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vanaf jongstleden ‘elfde-van-de-elfde’ zijn bij menigeen de carnavalskriebels al in opmars.
Maar voor velen krijg de aanloop naar de Heëlesje Vastelaovend 2020 toch de echte boost en extra sjwung op maandag 17 februari. Het vertrek van de Blauw Sjuut luidt dan de laatste week voor carnavalszondag in.
Het vastelaovendvieren eindigt pas op carnavalsdinsdag, met de abdicatie van Sjtadsprins Erik I tussen 23.30 en 23.59 uur.

Enkele hoogtepunten van komende dagen alvast op een rijtje..

Vertrek Gilde Blauw Sjuut

Op maandag 17 februari vertrekt het Gilde Blauw Sjuut voor een vijfdaagse vastelaovendscruise door de Euregionale carnavalswateren. Je kunt de bemanning omstreeks 13.00 uur gaan uitzwaaien voor hun 70e ‘Togh’ vanaf het Pancratiusplein.

Heksentreffe

Op woensdag 19 februari is het weer tijd voor nóg een ware Heerlense traditie: het Heksetreffe in samenwerking met H.V.V. de Winkbülle. Dit jaar onder het motto ‘ ‘Eurovision Hekseconcour’. Hierbij gaan de dames als heks en met het thema in gedachten verkleed op stap en trekken langs de kroegen in de binnenstad. De deelnemende kroegen zetten allemaal een artiest op de planken. En niet zomaar wat artiesten…. Wat te denken van De Dörpsgekke, Erwin Brepoels, Spik & Span, Christel en Quinn van W-Dreej, Fiorenza, Domme en Dööl en Beppie Kraft !!
Rond middernacht worden de pruiken en kromme neuzen afgedaan en verder gefeest. Sjtadsprins Erik I reikt de prijs uit aan de best verklede heks van de avond.

Intocht Gilde Blauw Sjuut

Op vrijdag 21 februari is de intocht van de Blauw Sjuut en zijn bemanning in hun thuishaven Heerlen. Omstreeks 21.15 uur meert de Blauw Sjuut aan op de Akerstraat. Vervolgens worden de laatste meters van de 70ste tocht feestelijk afgelegd, met als hoogtepunt de aankomst op het Pancratiusplein. Aansluitend worden de Sjuutemannen gehuldigd voor hun veilige thuiskomst.

Kinderoptocht

Op zaterdag 22 februari trekt de Kinderoptocht door de Heerlense binnenstad. De optocht vertrekt om 13.33 uur vanaf het Van Grunsvenplein en trekt via Geerstraat – Schinkelstraat – Van der Maasenstraat – Saroleastraat – Geleenstraat – Geerstraat – Schinkelstraat – Van der Maasenstraat – Saroleastraat – Geleenstraat naar het Pancratiusplein.
Aansluitend vindt in de TENT het Kingeroptochbal plaats!

De Heëlesje Sjlëuteleuverdrach

De vasteloavend kan traditiegetrouw pas echt losbarsten nadat de burgemeester de sleutel van de stad Heerlen aan de Sjtadsprins heeft overgedragen. Die Heëlesje Sjlëuteleuverdrach is op zaterdag 22 februari in het Parkstad Limburg Theater Heerlen aan het Burgemeester van Grunsvenplein, het theater is om 15.11 uur open, de voorstelling start om 16.11 uur in de Limburgzaal.

Grote optocht

Op zondag 23 februari trekt de grootste optocht van Nederland vanaf 12.30 uur weer door de Heerlense binnenstad, ook dit jaar weer met het record aantal inschrijvingen van maar liefst 211 nummers. Kijk hier voor de deelnemers en volgorde van vertrek.
Aansluitend aan de Grote Optocht is vanaf 14.11 uur het Optochtbal in het Feestpaviljoen op het Pancratiusplein. Ook worden daar om 20.11 uur de prijzen van de optocht bekendgemaakt.

MiseraBAL

Direct na de grote optocht kan iedereen lekker komen dansen, zingen en kletsen op straat tijdens het derde MiseraBAL!
Op de Morenhoek (één van De Vijf Pleintjes) komt een prachtig programma aan artiesten voorbij.
Het MiseraBAL is gratis toegankelijk op zondag 23 februari tussen 16.33 en 19.55 uur.

Lichtstoet

Feestelijke lichtjes op prachtige praalwagens. Op dinsdagavond 25 februari trekt van 20.11 uur traditioneel de Lichtstoet door de straten van de Heerlense binnenstad. Het evenement is gratis toegankelijk. De Lichtstoet Heerlen start vanaf de Geleenstraat, de route is verder als volgt: Geleenstraat – Pancratiusplein – Pancratiusstraat – Bongerd – Saroleastraat.

De TENT

Van vrijdag 21 tot en met maandag 24 februari staat de TENT weer op het Pancratiusplein met een vrijwel doorlopend programma voor jong en oud.
Op vrijdagmiddag wordt er afgetrapt met de Poefelezitting en aansluitend de Captains Party.
Zaterdag is het tijd voor het Kinderoptochtbal met daaropvolgend NOA-DE-TENT-TOE.
Op zondag natuurlijk het Optochtbal met prijsuitreiking.
Tijdens de carnavalsmaandag is er in de vroege avond het Sjtundje Knipa (19.30) en ’s avonds gaat het Total Los in de TENT vanaf 21.33 uur.

CarNORval

CarNORval in poppodium NIEUWE NOR: vijf Nieuwe Nor Nachten lang carnaval op alles behalve carnavalsmuziek. Het gaat van house & techno (vr) tot drum & bass (za), van zware techno (zo) tot hardbass (ma) en van hardstyle tot hardcore (di). Mét te gekke headliners, vele lokale dj’s en 5 keer volle bak… Alaaf, maar dan anders hier in Heële!

  • Vrijdag 21 februari CarNORval dag 1: ‘House of Carnival’ ft. Wouter S. [house & techno];
  • Zaterdag 22 februari CarNORval dag 2: ‘C.V. D&B’ ft. Toronto is Broken (UK) [drum & bass];
  • Zondag 23 februari CarNORval dag 3: ‘Warehouse Rave’ [minimal & techno];
  • Maandag 24 februari CarNORval dag 4: ‘CarNORslav!’ ft. Blyatsquad [hardbass];
  • Dinsdag 25 februari CarNORval dag 5: ‘ Hakkuh, Stampuh & RampeTampe’ ft. GPF [hardstyle & hardcore].

Reacties

Cookieinstellingen