Bundel ‘Veertig teksten’ van Marc Didden uit Hoensbroek

Foto: Illustratie Roy Spraakman

Toen Marc Didden afgelopen jaar 40 jaar werd nam hij zichzelf voor om uit zijn eigen werk, zijn 40 meest favoriete liedteksten en gedichten te verzamelen. Dit heeft tijdens de poëzieweek van 2020 geresulteerd in de bundel ‘Veertig teksten’.
De teksten in het boek gaan over zijn persoonlijke leven, de naaste omgeving en wat er verder in de maatschappij speelt.
Soms is hij daarbij melancholisch, maar even vaak blij of humoristisch.

Korte versjes en cabaret

Marc Didden begon zo’n 20 jaar geleden tijdens zijn studie aan de Pabo met het schrijven van korte versjes.
Hij maakte toentertijd de eerste cabaretacts, waarmee hij optrad tijdens het Joelfeest in het toenmalige Wijngrachttheater in Kerkrade en een kerstmusical die hij opvoerde in de Borenburg in Voerendaal.
In die tijd verzamelde hij ook veel boeken, lp’s, cd’s met Nederlandstalige kleinkunst en luisterliedjes. Op deze manier maakte hij onder andere kennis met het repertoire van Astrid Nijgh en Wim Hogenkamp. Op muziek van Nijgh bracht hij een ode aan zijn stad ‘Heële’ en op muziek van Hogenkamp bezong hij in ‘Sjiethoezer’ het minderwaardigheidscomplex van de Limburgers.

Schrijfsels

De teksten van andere tekstdichters en artiesten had Marc thuis mooi gearchiveerd in de kast staan, maar zijn eigen schrijfsels lagen her en der verspreid in oude schriftjes, blaadjes en op diskettes.
Voor deze bundeling heeft hij nu alle kasten opengetrokken en zijn 40 persoonlijke favorieten verzameld.
Bij elke tekst schreef hij een korte toelichting, ter verduidelijking voor de lezer.
Hij brengt in deze bundeling odes aan zijn geboortestreek, maar ook dicht hij over de liefde, het leven en de dood.

‘Eigen kinderen’

Als we Marc vragen naar zijn nummer 1 in deze top 40, vindt hij het moeilijk: “Er zijn een paar teksten die me na aan het hart liggen: de tekst over het Limburgse mijnverleden ‘Niets mocht herinneren aan toen’, het grappigst vind ik ‘Onderwijsleed’ en veelzeggend vind ik ‘Moeten blijven weten’. Bij teksten is het net als met je eigen kinderen, daar breng je ook geen rangorde in aan.”

Geïnteresseerd?

  • De bundel Veertig teksten is via: [email protected] te bestellen voor € 17,99 inclusief verzendkosten en versturing binnen Nederland via PostNL.
  • De bundel is voor € 15,00 te koop bij The Read Shop in Hoensbroek.

Reacties