‘Oet d’n Daak’, carnavalsmiddag voor mensen met een beperking

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Met de oprichting van de Vastelaoves Vrunj heeft Limburg een nieuwe carnavalsorganisatie. De stichting is voortgekomen uit de Sjeng Kraft Kompenei. De eerste belangrijke activiteit van de Vastelaoves Vrunj is een carnavalsmiddag voor de verstandelijk en lichamelijk gehandicapte bewoners van de Limburgse zorginstellingen.
Het evenement met de titel ‘Oet d’n Daak’ vindt plaats op zaterdag 8 februari 2020 in het Sevagram Theater aan de Henri Dunantstraat 3 in Heerlen.

Verdeelsleutel

In 2017 besloten twee partijen binnen de Sjeng Kraft Kompenei (organisator van de 11devande11de in Maastricht) uit elkaar te gaan. Een splitsing die veel aandacht kreeg in de Limburgse media.
Bij de boedelscheiding spraken beide partijen een verdeelsleutel van de opgebouwde middelen af. “Wij hebben als afgesplitste groep beloofd ons onder meer op de charitatieve en authentieke kant van de Limburgse carnaval te richten. Hiermee komen we onze belofte na”, aldus Frits Dirks, voorzitter van de Vastelaoves Vrunj.

Humor, charitas en muziek

De nieuwe organisatie heeft als hoofddoel een bijdrage te leveren aan de instandhouding van drie belangrijke waarden van de Limburgse vastelaovend. Dat zijn de humor, de charitas en de muziek.
Wat betreft de humor gaat de nieuwe organisatie zich richten op het behoud van de typisch Limburgse, kleinschalige vastelaovendsscherts. Dat wordt ingevuld met de organisatie van de inmiddels bekende Stumpkeszitting op carnavalsmaandag in Maastricht. Het betreft een ouderwetse volkszitting met veel humor en improvisatie.
De charitatieve doelstelling wordt ingevuld met een nieuw festijn: Oet d’n Daak, waarover hieronder meer.
De derde pijler waar de ‘Vrunj’ zich op richten – oorspronkelijke vastelaovendsmuziek – moet nog ingevuld worden. “We onderzoeken momenteel de haalbaarheid van diverse ideeën. In elk geval zoeken we kleinschalige evenementen. We prefereren meerdere kleine activiteiten boven één groot evenement,” zegt Frits Dirks.

Oet d’n Daak

Carnaval is een feest voor iedereen. Niemand hoeft aan de kant te blijven staan. Daarom vindt op zaterdagmiddag 8 februari 2020 tussen 13.00 uur en 17.00 uur voor het eerste maal een carnavalsmiddag plaats voor mensen die daar extra hulp bij nodig hebben. Het festijn heet ‘Oet d’n Daak’ en is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Diverse zorginstellingen werken aan het feest mee waaronder Pargamijn, Daelzicht, Koraal en Radar. Wanneer er nog andere stichtingen zich willen aanmelden om hieraan deel te nemen is dat zeker mogelijk. Aanmelden kan via het emailadres van de stichting, [email protected]
Inmiddels hebben meerdere bekende Limburgse artiesten hun medewerking toegezegd. Er zullen ook diverse carnavalsverenigingen een bezoekje komen brengen aan het evenement ‘Oet d’n Daak’ dat wordt gehouden in het Sevagram Theater aan de Henri Dunantstraat 3 in Heerlen.

Geweldig feest, grote logistieke operatie

Frits Dirks: “Voor onze gasten wordt het een geweldig feest in een prachtig versierde zaal. Met uiteraard iets lekkers tegen zeer kleine prijzen. De entree is vanzelfsprekend gratis. Voor onze organisatie zal het vooral een grote logistieke operatie worden, omdat vervoer en begeleiding vanuit de zorginstelling naar het Sevagram Theater niet eenvoudig zal zijn. Ook in de zaal zijn veel begeleiders nodig om onze gasten ongehinderd en veilig te laten genieten. Maar als Vastelaoves Vrunj gaan we de uitdaging niet uit de weg. Want de Limburgse vastelaovend is niet compleet als niet iedereen die dat graag wil kan deelnemen.”