Opening tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht Heerlen

Foto: Daan Roosegaarde / "www.studioroosegaarde.net"

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in Heerlen is er een bijzondere bijeenkomst waarbij de Holocaustslachtoffers worden herdacht.
Dit gebeurt op 27 januari 2020 om 17.30 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen-Centrum. Hierbij opent waarnemend burgemeester Roemer officieel het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht. Iedereen is van harte uitgenodigd om er bij te zijn en samen stil te staan bij Auschwitz 75 jaar bevrijd.

Levenslicht

Levenslicht is een tijdelijk Holocaustmonument, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten meedoen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Het kunstwerk: symbool voor impact Holocaust

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holoccaust. Om de paar seconden lichten de stenen van het kunstwerk weer op en doven ze weer uit, als een ademhaling in licht.
De stenen zijn verdeeld over verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, soms generaties lang. Ook uit Heerlen zijn inwoners gedeporteerd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Locatie: Algemene Begraafplaats Akerstraat

De Algemene Begraafplaats is gekozen als locatie vanwege de monumenten en graven die de herinnering aan de tweede wereldoorlog levend houden, als teken voor hoe kostbaar onze vrijheid is. Het monument is van 22 januari t/m 2 februari, dagelijks te bezoeken van 16.00 uur tot 20.00 uur. Het komt het beste tot zijn recht in het donker.

Fotocredit: Daan Roosegaarde / “www.studioroosegaarde.net”

Reacties